Jačanje saradnje Istočnog Sarajeva i Višegrada u oblasti obrazovanja i turizma

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić razgovarali su danas sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja i turizma.

Rektor Kulić je nakon sastanka istakao da je ovih dana krenula kampanja za upis nove generacije, te da se očekuje veliki broj upisanih studenata s obzirom da ovaj univerzitet ima potpisanu saradnju sa nekoliko univerziteta u svijetu.

„Imamo odličnu saradnju sa univerzitetima u svijetu, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu je jedini univerzitet u BiH koji je potpisao saradnju o izdavanju dvojnih diploma sa Kinom“, naglasio je rektor Kulić.

Đurević je istakao da 80 mladih lјudi iz Višegrada studira na nekom od fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Želim da pozovem mlade sa ovih prostora da studiraju na ovom Univerzitetu i ostaju na svom području. Sa gradonačelnikom Ćosićem smo razgovarali o nekoliko vidova saradnje, a najviše iz oblasti turizma koja će u narednom periodu biti intenzivnija“, rekao je Đurević.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da ovaj grad i Višegrad veže dobra saradnja još iz vremena kada je zajedno sa načelnikom Višegrada u Savezu gradova i opština donesen niz veoma dobrih odluka o napretku ne samo ova dva grada nego i drugih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

„Ovo je prilika da ojačamo saradnju i nastavimo ono što smo zajedno započeli i realizujemo nove aktivnosti. Promovišemo saradnju u oblasti obrazovanja i da pokažemo koliko nam je značajno da Univerzitet pohađaju naša djeca iz ovih dijelova Republike Srpske“, istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, Istočno Sarajevo ima ozbilјnu turističku ponudu i ono što nudi Višegrad može biti komplementarno turističkoj ponudi Istočnog Sarajeva.

Sastanku je prisustvovao i poslanik u Narodnoj skupštini Pero Petrović.

VEB redakcija/ SRNA