Izvanredan uspjeh studenata Katedre za rusistiku

U organizaciji Centra strateških projekta iz Moskve 9. i 10. decembra 2020. godine održan je onlajn obrazovni maraton „Aktuelna Rusija“. Maraton je posvećen nastavnicima ruskog jezika, prevodiocima, studentima i svima onima kojima je ruski jezik buduća profesija. Projekat je realizovan uz pomoć i podršku Ruske humanitarne misije u okviru granta iz budžeta Ministarstva prosvete Ruske Federacije.

Deset vodećih stručnjaka iz Ruske Federacije u oblasti ruskog jezika, književnosti i prevodilaštva dva dana je učesnicima maratona držalo tematska predavanja, master-kurseve i treninge, a predstavljeni su i univerziteti i obrazovni sistem Ruske Federacije.

Među više od 300 učesnika studenti Katedre za rusistiku Filozofskog fakulteta Pale bili su najbrojniji.  Za aktivno učestvovanje u seminaru student četvrte godine Teodora Vukosav osvojila je pametni sat, a kao jedan od najaktivnijih učesnika apsolvent Katedre za rusistiku Ivanka Prelić osvojila je putovanje u Moskvu. Apsolvent Katedre za rusistiku Milica Ninković osvojila je glavnu nagradu – laptop, u okviru takmičenja za esej na temu „Govorni portret znalca ruskog jezika“. Za podršku i promovisanje obrazovnog maratona putovanjem u Moskvu nagrađen je i rukovodilac Katedre za rusistiku doc. dr Višnja Višnjevac.

Studenti Katedre za rusistiku još jednom su potvrdili zavidan nivo poznavanja ruskog jezika, a Katedra za rusistiku je kontinuiranim radom postala prepoznatljiva u čitavom regionu.