Potpisan Sporazum o saradnji osam javnih univerziteta

Tokom sjednice Rektorske konferencije/zbora Bosne i Hercegovine, održane 10. decembra 2020. godine u Mostaru, potpisan je Sporazum o međusobnom razumijevanju i saradnji.

Rektori osam javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini potpisali su Sporazum kojim se predviđa saradnja u obrazovnom i naučnim oblastima koji su zastupljeni na svim javnim visokoškolskim ustanovama.

Sporazumom su dogovorene međusobne posjete, studijska putovanja, te konsultacije nastavnika i naučnika radi međusobne razmjene iskustava u naučno-nastavnom procesu. Ovaj Sporazum predviđa i saradnju na naučnim skupovima, konferencijama, ali i drugim naučnim i stručnim događajima. Popisnici su saglasni i da udruženim snagama rade na promovisanju akademskih vrijednosti.

Plan je da se udruženim snagama radi i u provođenju reformi visokog obrazovanja, a u cilju ispunjavanja pretpostavki za aktivnim i punopravnim učešćem u jedinstvenom evropskom prostoru visokog obrazovanja i evropskom istraživačkom prostoru. Sporazum predviđa i mobilnost nastavnika, saradnika, istraživača u okviru svih ciklusa studija, kao u međusobnu razmjenu naučnih informacija i publikacija.

Takođe, ovim dokumentom se definiše i utvrđuje  zajednički osnov i jedinstveno djelovanje prema institucijama od značaja za visoko obrazovanje kako u BiH, tako i u međunarodnim tokovima.

Tokom ove sjednice Rektorske konferencije/zbora, upućen je apel Savjetu ministara i Ministarstvu civilnih poslova BiH da ubrzaju procedure oko izbora i imenovanja novog menadžmenta i Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine.

Rektori javnih visokoškolskih ustanova razgovarali su i o drugim važnim i aktuelnim temama vezanim za visoko obrazovanje.

Fotografije preuzete sa web stranice Sveučilište u Mostaru