Novi studijski program trećeg ciklusa studija Bioinženjering i medicinska informatika u organizaciji tri fakulteta UIS-a

Elektrotehnički, Mašinski i Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu predstavili su danas treći ciklus studija, doktorske studije, studijski program Bioinženjering i medicinska informatika koji zajednički pokreću u školskoj 2020/2021. godini.

Na ovom studijskom programu trebalo bi da bude upisano oko 15 kandidata – po pet sa sva tri fakulteta.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Božidar Popović istakao je da je riječ o multidisciplinarnom studijskom programu, koji pruža mogućnost svim masterima koji završe jedan od ova tri fakulteta da se upišu na ovaj jedinstveni studijski program.

“Danas, napretkom same tehnologije i medicine, ne može se isključiti ni informatika iz medicine koja se uzima za ranu dijagnostiku pacijenata, kao i mašinstvo, što se tiče nano nauka i tehnologija, razvojem raznih implantata u stomatologiji, ortopediji, kod kardiovaskularnih oboljenja”, rekao je dekan Popović.

Kada je riječ o studentima elektrotehnike koji bi upisivali ovaj studijski program, on je istakao da bi oni stekli nova znanja koja se odnose na analizu signala i sistema, informatike, baza podataka koje se primijenjuju u medicini, radi preventivne i trajne dijagnostike.

Dekan Medicinskog fakulteta u Foči prof. dr Dejan Bokonjić naglasio je da je potreba za ovim studijskim programom velika, da će biti interesantno, a za profesore donekle i uzbudljivo, jer je riječ o zajedničkom radu tri profesije.

Prema njegovim riječima, ovakvi programi uveliko postoje širom Evrope i svijeta, dobro funkcionišu, a zapošljavanje kandidata koji završavaju ove doktorske studije je dobro.

“Za medicinsku struku ovo je jako značajno. U eri smo digitalizacije, informatičke revolucije, tako da su ljekarima potrebna malo drugačija znanja osim medicine, osnove inženjerstva”, rekao je dekan Bokonjić.

On je pojasnio da bi na prvoj godini ovog studijskog programa kandidati koji su doktori imali osnovne inženjerske predmete, kako bi stekli osnovna znanja, dok će inženjeri koji upisuju ove doktorske studije, imati ozbiljan program upoznavanja sa anatomijom i fiziologijom čovjeka.

“Zavisno od toga šta kandidat izabere, da li će se više okrenuti ka elektrotehnici, mašinstvu ili medicini, zavisiće u kojoj laboratoriji će najviše vremena provoditi”, rekao je dekan Bokonjić i dodao da će se matični studiji izvoditi na Elektrotehničkom fakultetu, koji je i glavni organizator ovog studijskog programa, dok su druga dva fakulteta suorganizatori.

On je rekao da će komisije biti multidisciplinarne, te istakao da bi se mogli dobiti kandidati koji će se lako zaposliti u bolnicama, kliničkim centrima, gdje god ima određenih vrsta aparata koji se koriste u medicini.

“Ono što je nama posebno bitno, to je pronalazak određenih tehnoloških rješenja, ali i boljih, za upotrebu određenih aparata u medicini”, naglasio je dekan Medicinskog fakulteta.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Milija Kraišnik rekao je da ovaj studijski program traži znanja i odgovore na kompleksna pitanja koja su u vezi sa medicinom, zdravstvenom njegom, stomatologijom, farmacijom, a sve sa aspekta inženjerstva – mašinstva ili elektrotehnike.

“Mašinski fakultet daće doprinos razvoju i realizaciju ovog studijskog programa”, rekao je dekan Kraišnik, te istakao da su nastavne discipline koje će se realizovati u okviru ovog programa, a odnose se na ovaj fakultet – biomaterijali, bimehanika i dio koji se odnosi na upotrebu robotskih sistema u medicini, sa aspekta kinematike.

Prema njegovim riječima, Mašinski fakultet želi da doprinese i u predmetu automatizacije medicinskih instrumenata, odnosno uređaja koji se koriste za različite zahvate u medicini, ali i području projekatovanja medicinskih instrumenata, selekciji i izboru biomaterijala.

Izvor: Redakcija/Srna