U Trebinju održan sastanak studenata, rukovodstva Grada i predstavnika akademske zajednice

U organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Unije studenata Republike Srpske 10. oktobra u Trebinju je održan tematski sastanak „Politički, ekonomski i društveni značaj Univerziteta u Istočnom Sarajevu – razvijanje svijesti rukovodstava lokalnih zajednica o značaju fakulteta za razvoj opština i gradova i značaju podrške za opstanak studentske populacije na ovim prostorima“.

Cilј sastanka bio je da se razgovorom studenata, akademske zajednice i lokalnih vlasti dođe do konstruktivnih prijedloga za pobolјšanje položaja studenata.

Predstavnici Unije studenata Republike Srpske i Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu istakli su da je saradnja studenata, rukovodstva Grada Trebinja i akademske zajednice na zavidnom nivou, te da je Univerzitet odigrao važnu ulogu u zaustavlјanju odlaska mladih sa ovih prostora.

U protekloj akademskoj godini Grad Trebinje je stipendirao 150 studenata, a dva javna univerziteta su potpisala sporazum o saradnji sa Elektroprivrednom Republike Srpske u okviru kojeg će stotinu svršenih diplomaca biti angažovano po ugovoru o djelu.

Gradonačelnik Trebinja g. Mirko Ćurić je naglasio da je rukovodstvo Grada uvijek pružalo podršku studentima fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sa sjedištem u Trebinju, te je izrazio uvjerenje da će ta saradnja biti intenzivnija u narednom periodu.

Sastanci predstavnika Univerziteta, lokalnih zajednica i studenata biće organizovani u svim opštinama i gradovima u Republici Srskoj u kojima su smješteni fakulteti i akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.