Pozdravni govor rektora Kulića povodom nove akademske godine

Poštovani studenti,

Početak nove akademske godine dočekujemo drugačije nego prethodne zbog pandemije izazvane virusom korona a koja je, umnogome, promijenila živote svih nas. Od nas akademskih građana očekuje se da, kao i uvijek do sada, pokažemo visok stepen društvene odgovornosti i time damo svoj doprinos u ublažavanju poslјedica pandemije.

Vašim izborom da upišete želјeni fakultet napravili ste pravi životni izbor jer ste time postali dio akademske zajednice. Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sa savremenim studijskim programima i kvalitetnim akademskim, naučnim i umjetničkim kadrom, može da vam omogući ostvarivanje cilјa koji ste sebi postavili upisom na neki od fakulteta našeg Univerziteta.

Strateški cilј Univerziteta u Istočnom Sarajevu je težiti izvrsnosti u nastavi, nauci i umjetnosti. Kvalitet nastave i promocija kvaltetnog naučno-istraživačkog i umjetničkog rada je prioritet Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Pored toga, veliku pažnju posvećujemo internacionalizaciji Univerziteta putem međunarodne saradnje i razmjene nastavnog kadra i studenata kroz programe Erazmus+. Na taj način se otvara mogućnost da, kroz međunarodne razmjene, još tokom studiranja steknete nova znanja i iskustva i na drugim univerzitetima u Evropi i svijetu. Biti rame uz rame sa najbolјima, povezati se sa najbolјima i učiti sa najbolјim i od najbolјih je garancija da ćemo biti prepoznati u evropskom polјu obrazovanja.

Dragi studenti, vi ćete kreirati budućnost ovog Univerziteta i Republike Srpske. Zbog toga se od vas očekuje da se aktivno uklјučite u život i rad Univerziteta i da svojim idejama, ali i postignućima, doprinesete ugledu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Vjerujemo u energiju koju nosi mladost. Mi ćemo vam ponuditi naše iskustvo i znanje.

Put univerzitetskog obrazovanja nije uvijek lak i jednostavan. Želim da vam ovaj prvi korak na tom putu bude uspješan. Upisom na jedan od fakulteta našeg Univerziteta, postajete članovi velike porodice Univerziteta u Istočnom Sarajevu na koji se do sada upisalo oko 40 000 studenata.  Uložićemo sva svoja znanja, napore i kapacitete u vaš napredak i uspješno studiranje, ali samo vaš entuzijazam, ambicioznost, odlučnost i kontinuiran rad su garancija da ćete stići do kraja i steći želјeno zvanje. Univerzitet u Istočnom Sarajevu se ponosi svojim studentima i želimo da se i vi jednog dana ponosite diplomama koje ćete steći na ovom Univerzitetu. Nadamo se da će vam vrijeme studiranja ostati u uspomeni kao najlјepši dio života kada ste, pored diplome i zanimanja, stekli i brojne prijatelјe.

Svaka nova akademska godina predstavlјa izazov, ne samo za studente, već i za nastavno i nenastavno osoblјe na Univerzitetu. Profesionalni pristup i znanje svih nas su garancija uspješnog rada ovog Univerziteta.

Poštovane kolege i studenti, najsrdačnije vas pozdravlјam u ime Univerziteta u Istočnom Sarajevu i svoje lično ime i želim vam dobro zdravlјe i uspješnu novu akademsku godinu.

                                                                           REKTOR

                                                                  Prof. dr Milan Kulić