Start / Fakulteti i Akademije / Saradnja Ekonomskog fakulteta Pale i Bit Alijanse

Saradnja Ekonomskog fakulteta Pale i Bit Alijanse

Izvršna direktorica Bit Alijanse Tatjana Vučić i dekan Ekonomskog fakulteta Pale prof. dr Radomir Božić u utorak, 14. jula 2020. godine, potpisali su memorandum o saradnji, s cilјem realizacije zajedničkih aktivnosti u narednom periodu.

Dekan Ekonomskog fakulteta Pale prof. dr Radomir Božić je rekao da su vrlo zadovolјni činjenicom što će uspostaviti saradnju sa udruženjem najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini.

„Iskreno vjerujemo da ćemo ovom saradnjom realizovati značajne projekte s cilјem razvoja nauke i struke. Poseban aspekt saradnje jeste promocija akademskih studija iz oblasti digitalne transformacije prilagođenih zahtjevima IT tržišta. Smatramo da je povećanje broja kvalitetnih akademski obrazovanih kadrova značajano za razvoj ovog, vjerovatno najvažnijeg sektora u zemlјi. Na ovaj način, uz pomoć partnera iz Bit Alijanse, Fakultet ostvaruje svoju društvenu funkciju obrazujući kadrove prema kompetencijama koje tržište traži“, istakao je dekan Božić.

Saradnja Bit Alijanse sa uspješnim obrazovnim institucijama u Bosni i Hercegovini vodi direktno ka kreiranju talenata koji će učestvovati u lancu unapređenja potencijala cjelokupne ekonomije u BiH.

„Veoma me raduje da ćemo zajedničkim snagama i aktivnostima sa Ekonomskim fakultetom u Istočnom Sarajevu omogućiti mladima progresivniji i kvalitetniji rad u budućnosti s obzirom na to da planiramo realizovati konkretnije smjerove koji će biti više prilagođeni potrebama tržišta rada, integrišući ekonomske i IT nauke. To smo prepoznali kao veliki deficit kada govorimo o obrazovanju budućih stručnjaka neophodnih IT industriji a koji nisu nužno IT inžinjeri, tako da smo ponosni što ćemo raditi na nečemu jedinstvenom u Bosni i Hercegovini, a što bi trebalo da bude uspješan primjer sinhronizacije obrazovanja sa potrebama tržišta rada“, naglasila je izvršna direktorica Bit Alijanse Tatjana Vučić.