Pravoslavni bogoslovski fakultet obilјežio krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog

Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u utorak, 12. maja, proslavio je svoga zaštitnika Svetog Vasilija Ostroškog.

U Hramu Svetoga Save u Foči svetu liturgiju su služili protojerej-stavrofor Vladislav Topalović, dekan, protojerej-stavrofor Nenad Tupeša, prodekan, protojerej-stavrofor Darko Đogo, prodekan, protonamjesnik Ljubomir Prijović, rektor Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog i đakon Siniša Božić.

Dekan Fakulteta protojerej-stavrofor Vladislav Topalović u besjedi je istakao apostolski, misionarski i pastirski rad Svetog Vasilija Ostroškog čije ime ova bogoslovska škola sa ponosom nosi.

„Sveti Vasilije Ostroški je spojio pustinju i svijet, Ostrošku stijenu sa Onogoštom, Trebinjem i cijelom Hercegovinom i tako je postao primjer pastira za naše studente – pastira koji je isposnik i pustinjak, ali koji ne ostavlјa breme pastirske, svešteničke službe“, rekao je otac Vladislav čestitavši krsnu slavu nastavnicima i studentima.

Zbog vanrednih okolnosti ove godine nije održana tradicionalna svečana akademija, niti su uručene diplome svršenim studentima. Diplomiranim studentima diplome će se uručiti pojedinačno u narednom periodu.