Projekat „Digitalizacija muzejske građe Muzeja Herecegovine Trebinje“ u završnoj fazi realizacije

Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje je u završnoj fazi realizacije projekta, odobrenog za sufinansiranje od strane Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo „Digitalizacija muzejske građe Muzeja Herecegovine Trebinje“.

Ovaj projekat Fakultet realizuje u saradnji sa „Muzejom Hercegovine Trebinje“ i Matematičkim Institutom SANU.

Digitalizacija muzejske građe je jedno od krucijalnih pitanja muzeja današnjice. Dugoročni strateški cilj ovog programa je i jačanje resursa i institucionalne i stručne sposobnosti  muzeja da planiraju, izgraćuju i održavaju kvalitetne digitalne sadržaje i usluge.

Digitalizacija pruža velike mogućnosti u manipulisanju, korištenju, distribuciji, i posebno čuvanju građe za budućnost. Digitalizacijom svoje građe Muzej će omogućiti pristup jedinicama građe koje predstavljaju vrijedne i jedinstvene primjerke arheološke, etnološke, zbirke Jovana Dučića, umjetničke i prirodnjačke zbirke. Temeljna je svrha ovim putem povećati pristup i korištenje fonda Muzeja, zaštititi vrijedne primjerke i omogućiti lakše korištenje često upotrebljavane građe. S tim su ciljevima usklađeni kriteriji odabira građe za digitalizaciju.

Digitalizovano je oko 70% od ukupne količine izdvojenih predmeta iz svake zbirke do danas. Predmeti koji su digitalizovani su većinom predmeti tro-dimanzionalnog oblika za čiju je digitalizaciju korišten 3D skener sa pratećom opremom i softverom. Preostala količina predmeta tj. artefekata koju je potrebno digitalizovati jesu „predmeti“ koji su većinom izrađeni od papira, platna, pergamenta ili njima sličnih materijala te je za njihovu digitalizaciju potrebno korištenje flat-bed skenera ili opreme koja se po svojim tehničkim karakteristikama razlikuje od opreme korištene za skeniranje tro-dimenzionalnih oblika tj. predmeta.

Nakom kompletiranja cjelokupne zbirke digitalizovanih predmeta, iste je potrebo post-procesirati u različitim softverima kako bi se dobili kvalitetni output-i koji će biti optimizovani za čuvanje i prikaz na različitim medijima. Jedan od izabranih medija za prikaz digitalizovanih predmeta biće i web-sajt „Muzeja Hercegovine Trebinje“ gdje će digitalizovani predmeti biti raspoređeni po zbirkama kojima pripadaju te će u okviru tih zbirki biti omogućen njihov virtuelni pregled u 360° sa svim detaljima o svakom predmetu pojedinačno.

Objavljivanjem digitalizovanog sadržaja putem Interneta građa postaje dostupna na daljinu, bez obzira na to gdje se korisnik nalazi, i u vrijeme koje odgovara korisniku. Muzej nudeći svoje sadržaj ovim putem, može računati na to da će se proširiti njihova korisnička zajednica, da će njihova ponuda postati vidljivija te će privući i nove vrste korisnika, koji inače možda ne bi saznali za sadržaje koje one nude.