FPM dio svjetske akcije proizvodnje medicinskih vizira

Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje, u saradnji sa predstavnicima JU Agencije za razvoj malih srednjih preduzeća i Grada Trebinja, uključio u opštu svjetsku akciju proizvodnje vizira za zaštitu medicinskog osoblja u bolnicama.

Izrada vizira vrši se na 3D štampaču.

Češka kompanije Prusa je razvila inicijalni model, besplatan za preuzimanje, na osnovu koga su profesori Fakulteta za proizvodnju i menandžment redizajnirali i projektovali dva sopstvena, vizira: FPM-1 i FPM-2, jedan manjih a drugi većih dimenzija.

Glavni dio, oslonac na glavi korisnika je napravljen od PLA plastike na 3D štampaču Fakulteta (slika 1 i slika 2).

                                                                         

                                                (slika 1)                                                (slika 2)

Donji dio napravljen je takođe od PLA plastike, a ima ulogu da formira zakrivljenost donjeg dijela vizira, koji je isti za oba tipa (slika 3). 

(slika 3)

Plastični vizir se reže laserski. Zbog prilagođenosti korisnicima razvijena su dva tipa – kraći i duži (slika 4). 

(slika 4)

Da bi vizir čvrsto stajao na glavi, elastična traka sa perforacijom se postavlja na izdanke pri kraju vizira i položajem otvora se prilagođava svakoj veličini glave. 

Prosječna dužina štampanja iznosi od 6,5 do 7,5 sati neprekidnog rada i time je limitirana proizvodnja jer se radi na samo jednom štampaču. Štampač i laserski rezač se nalaze u sterilisanim prostorijama, a operateri rade u zaštitnoj opremi.

Gotovi komplet: traka za čelo, vizir, donji dio i traka se pakuju u sterilne kese koje se vakuumiraju i termički zatvore što obezbjeđuje sterilnu atmosferu (slika 5).

       (slika 5)

Nakon upotreba je moguća sterilizacija vrelom parom jer materijali od kojih je vizir napravljen, to dozvoljavaju. Time je omogućena višestruka upotreba.