Na Filozofskom fakultetu otvorena učionica i fono-laboratorija ruskog jezika

Najsavremenija učionica za učenje ruskog jezika otvorena je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Opremu za učionicu, u vrijednosti od 28 000 evra, donirala je Ruska humanitarna misija, što je ujedno i najveća pojedinačna donacija Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Multimedijalna učionica i fono-laboratorija, koja je otvorena 4.marta, opremljena je računarima, interaktivnom tablom i projektorom, a iz sredstava donacije obezbijeđen je i bogat bibliotečki fond od preko 600 naslova na ruskom jeziku, kao i prevod knjige, Srednjovekovni čovek u ogledalu staroslovenskog jezika, sa ruskog na srpski jezik. Savremena učionica omogućiće studentima kvalitetnije izvođenje nastave, lakše i efikasnije usvajanje i usavršavanje jezičkih vještina, kao i interaktivnu nastavu sa izvornim govornicima ruskog jezika.

Svečanom otvaranju multimedijalne učionice prisustvovao je ambasador Ruske Federacije u BiH, Petar Ivancov, generalni direktor Ruske humanitarne misije Aleksej Polkovnikov, direktor Ruske humanitarne misije za Balkan, Mihail Bondar, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Milan Kulić i prorektori, predstavnici političkog i javnog života opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, profesori i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Ambasador Petar Ivancov svečano je otvorio savremenu učionicu i tom prilikom istakao da je ovo još jedan pokazatelj odlične saradnje između Ruske humanitarne misije, Filozofskog fakulteta Pale i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da će studenti u narednom periodu imati priliku da u izučavanju ruskog jezika, književnosti i kulture koriste najsavremeniju opremu. Ambasador Ivancov je izrazio uvjerenje da je ovo samo početak uspješne saradnje sa Ruskom humanitarnom misijom, koja je Katedri za rusistiku pomogla i u angažovanju lektora za ruski jezik.

Generalni direktor Ruske humanitarne misije, Aleksej Polkovnikov, izrazio je zadovoljstvo postignutom saradnjom i rezultatima, te istakao da će Ruska humanitarna misija i u narednom periodu raditi na intenziviranju saradnje i realizaciji novih projekata. Jedna od zajedničkih aktivnosti u narednom periodu svakako će biti gostovanja eminentnih profesora iz Rusije na Filozofskom fakultetu Pale i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Milan Kulić, naglasio je da Univerzitet ima zavidnu saradnju sa univerzitetima iz Rusije o kojoj najbolje svjedoči 11 potpisanih ugovora o međuuniverzitetskoj saradnji, kao i značajan broj studenata i profesora koji su do sada bili na studijskim boravcima na univerzitetima u Ruskoj Federaciji. Rektor Kulić je najavio da će delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu u aprilu otputovati u Sankt Peterburg i potpisati nove ugovore o saradnji.

Dekan Filozfskog fakulteta Pale, prof. dr Draga Mastilović, izrazio je zahvalnost Ruskoj humanitarnoj misiji na donaciji i zadovoljstvo zbog činjenice da su Filozofski fakultet Pale i Univerzitet u Istočnom Sarajevu prepoznali kao strateške partnere, kada je u pitanju ne samo BiH već i širi region. Dekan Mastilović je istakao da će Univerzitet i Fakultet uložiti napore da opravdaju ukazano povjerenje Ruske humanitarne misije i Ministarstva prosvjete Ruske Federacije, te izrazio očekivanje da će najsavremenija multimedijalna učionica za učenje ruskog jezika biti razlog više da veći broj studenata studira na novom studijskom programu, jedinstvenom u regionu, Ruski jezik i književnost i međunarodni politički odnosi. Mastilović je naglasio da je jedna od misija Katedre za rusistiku Filozofskog fakulteta Pale vraćanje ruskog jezika u školski sistem u Republici Srpskoj, kao i intenziviranje izučavanja ruske kulture i istorije.

Direktor Centra za ruski jezik i ruske studije i rukovodilac Katedre za rusistiku na Filozofskom fakultetu Pale, doc. dr Višnja Višnjevac, istakla je važnost multimedijalne učionice koja će zasigurno omogućiti sjajne uslove za izučavanje ruskog jezika. Ona je ukazala da će putem interaktivne table biti moguće ostvariti direktno praćenje časova izvornih govornika ruskog jezika, čime će nastavni proces biti dodatno unaprijeđen. Ona je posebno naglasila da su studenti Katedre za rusistiku ostvarili zapažene rezultate na međunarodnom takmičenju iz ruskog jezika, te da će dekan za Dan fakulteta dodijeliti Dekanovu nagradu studentima Jovani Đirković i Ivanki Prelić za osvojeno prvo i treće mjesto na Olimpijadi iz ruskog jezika kao stranog koju je organizovao Sanktpeterburški državni univerzitet.