IN MEMORIAM Prof. dr Radoje Simić (1938–2020)

U utorak, 18. februara, preminuo je prof. dr Radoje Simić, dugogodišnji profesor Katedre za srpski jezik, Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Sahrana će se održati 26. februara, na Novom bežanijskom groblјu.

Profesor Radoje Simić rođen je 1938. godine u Velikim Pčelicama, u Levču. Diplomirao je 1963. godine na Grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu magistrirao je 1965, a doktorirao 1972. godine.

Svoj radni vijek, od 1966. do 2003. godine, proveo je na Katedri za srpski jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Predavao je predmete iz savremenog srpskog jezika, iz dijalektologije sa akcentologijom i stilistike, te povremeno iz istorije jezika i opšte lingvistike.

Predavao je i u na Univerzitetu u Kragujevcu, u Nikšiću, u Istočnom Sarajevu, kao i na nekoliko univerziteta u Nјemačkoj.

Interesovanja profesora Simića bila su izuzetno široka. Bavio se sintaksom, stilistikom, dijalektologijom, fonologijom, pravopisom i skoro svim ostalim disciplinama lingvističke srbistike.

Napisao je više od dvadeset knjiga i nekoliko stotina radova i spada u najplodotvornije srpske lingviste.