Visoka ruska delegacija posjetila Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić u četvrtak, 16. januara, ugostio je visoku delegaciju iz Rusije koju je predvodio potpredsjednik Ruske akademije i nauka i član predsjedništva Ruskog istorijskog društva Nikolaj Makarov.

Rektor Kulić izrazio je čast i zadovolјstvo što je ugledna ruska delegacija, koja je prvi put u Bosni i Hercegovini, posjetila Univerzitet u Istočnom Sarajevu, kako bi razgovarali o intinziviranju uspješne saradnje koju Univerzitet kontinuirano ostvaruje sa ruskim univerzitetima i institucijama u različitim naučnim i kulturnim oblastima.

Rukovodstvo Univerziteta informisalo je delegaciju o specifičnostima UIS-a, kao i o aktivnim sporazumima koje ima potpisane sa univerzitetima u Evropi i svijetu, od čega je 10 sa ruskim univerzitetima, naročito iz oblasti umjetnosti, lingvistike i polјoprivrede.

Predstavnici UIS-a istakli su da studenti i profesori našeg Univerziteta tradicionalno odlaze na usavršavanja na ruske visokoobrazovane institucije, te da se nadaju da će ta saradnja biti intenzivinija nakon ove posjete.

Gosti iz Rusije su informisani da studentati Muzičke akademiji borave na muzičkoj akademiji „Gnjesin“ u Moskvi, te da na Filozofskom fakultetu postoji Katedra za ruski jezik, kao i Centar za ruske studije, po čemu je Univerzitet u Istočnom Sarajevu jedinstven u Bosni i Hercegovini. Rektorski tim je istako uspjeh studenta Katedre za rusistiku koji su pokazali izuzetan nivo vladanja ruskim jezikom, zauzevši prvo i treće mjesto na takmičenju iz poznavanja ruskog jezika.

Takođe, posebna zahvalnost je upućena predstavnicima Ambasade Rusije u BiH, kao i Ruskoj humanitarnoj misiji sa sjedištem u Beogradu, koji kontinuirano pomažu kroz različite projekte i aktivnosti.

Predstavnici ruske delegacije su izrazili zahvalnost na gostoprimstvu, kao i spremnosti da se razgovara o predmetima koji su od zajedničkog interesa. Naglasili su da Rusko istorijsko društvo sarađuje sa 10 ruskih univerziteta koji se bave istorijom, ali i drugim oblastima.

Jedan od razloga dolaska ruske delegacije u BiH je i otvaranje izložbe “Put do pobjede” koja je dio većeg projekta “Put do pobjede: istorijski izvori svjedoče”, a koji se realizuje u susret 75. godišnjice Dana pobjede nad fašizmom. Veliki dio arhivskog materijala, koji je duže vrijeme bio klasifikovan kao “strogo povjerlјivo” dio je izložbe koja će biti otvorena do 23. januara u galeriji „Novi hram“ u Sarajevu.

Takođe, tokom sastanka održanog u Rektoratu, istaknuto je da Rusi imaju posebnu empatiju prema prijatelјskom srpskom narodu i razumijevanje za dešavanja na ovim prostorima.

Rusku delegaciju činili su potpredsjednik Ruske akademije nauka i član predsjedništva Ruskog istorijskog društva Nikolaj Makarov, član predsjedništva Ruskog istorijskog društva i izvršni direktor fonda „Istorija domovine“ Konstantin Mogilevskij, ministar-savjetnik Ambasade Rusije u BiH Aleksej Keresteđijanc, prvi sekretar Ambasade Rusije Anton Sokolov, portparol Ruskog istorijskog društva Sergej Kopilov i šef dopisništva novina “Ruska gazeta” Aleksandr Borisov.

Sastanku su prisustovali prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport prof. mr Sandra Ivanović, prorektor za nastavu prof. dr Vera Ćevriz-Nišić, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj doc. dr Jelena Krunić i prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta doc. dr Marko Gutalј.