Univerzitet u Istočnom Sarajevu kreator inovativnih rješenja

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Jelena Krunić u intervjuu Srni je izjavila da će naučnoistraživački rad u budućnosti biti usmjeren ka jačanju pozicije i prepoznatljivosti Univerziteta u međunarodnim i nacionalnim okvirima, kako bi bili priznati kao kvalitetna i perspektivna naučna institucija.

Krunićeva navodi da će u tom smislu slijediti iskustva i primjere najpoznatijih evropskih i svjetskih univerziteta.

Ona napominje da je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu kroz različite programe i aktivnosti mnogo urađeno na obezbjeđivanju prostornih kapaciteta i modernizaciji naučnoistraživačke opreme, te da će ta praksa biti nastavljena.

“Želimo da sve organizacione jedinice, njih 17, imaju uslove za kvalitetan rad i tako omogućimo našim naučnicima da u velikoj međunarodnoj utakmici postignu vrhunske rezultate. Postojeći resursi i naučnoistraživački centri pri organizacijim jedinicama se koriste, kako u nastavi na svim ciklusima obrazovanja, tako i za realizaciju različitih naučnoistraživačkih aktivnosti”, ističe Krunićeva.

PROMOVISATI NAUČNOISTRAŽIVAČKE POTENCIJALE

Krunićeva najavljuje da će u narednom periodu biti više promovisani naučnoistraživački resursi i potencijali ka spoljnim subjektima, navodeći da se u posljednje vrijeme velika pažnja posvećuje saradnji naučnoistraživačkih institucija sa privredom.

U tom kontekstu, napominje Krunićeva, postoje zajednički projekti Univerziteta i privrede i organizovani susreti istraživača sa zainteresovanim privrednim subjektima radi uspostavljanja moguće saradnje.

“Međutim, na ovom polju ima dosta prostora za napredak. Jedno od osnovnih strateških opredjeljenja Univerziteta je da se naučnoistraživački rad usmjeri ka stvaranju znanja koja se mogu primijeniti u poslovnom sektoru. Sa druge strane, potrebno je raditi na kreiranju okruženja u kojem će privredni subjekti povećati potražnju za istraživačkim projektima i finansirati ih”, ističe Krunićeva.

Krunićeva smatra da su kvalitet istraživanja i inovacije jedan od ključnih faktora za razvoj društva, ekonomije i privrede zasnovane na znanju.

“Naučnoistraživačke institucije, kao što je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, glavni su pokretači stvaranja novih i korisnih znanja i inovativnih rješenja na lokalnom i regionalnom nivou. Naša konkurentnost u bitnoj mjeri može biti determinisana inovacijama i istraživanjem. Iako su ulaganja u naučnoistraživački rad na našim prostorima znatno manja od onih u EU, na republičkom i na univerzitetskom nivou stvoreni su povoljni uslovi za naučne aktivnosti”, pojašnjava Krunićeva.

Ona navodi da se veliki dio finansijskih sredstava obezbjeđuje preko resornog ministarstva, kroz sufinansiranje programa istraživanja i razvoja, nabavke opreme, uslova za istraživanje i stimulisanja naučne produktivnosti, ali značajna sredstva obezbjeđuje i Univerzitet.

NASTAVNI KADAR – GLAVNA KARIKA

Krunićeva ističe da se nastavnom kadru na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu posvećuje velika pažnja, budući da predstavlja ključni faktor održivosti, dalji razvoj i pozicioniranje ove visokoškolske ustanove.

Prema njenim riječima, u prethodnom periodu značajno je povećan procenat vlastitog nastavnog kadra u svim organizacionim jedinicama u nastavnom i istraživačkom procesu, ali se jednim dijelom još oslanjaju na gostujuće predavače, čije angažovanje predstavlja značajnu kariku – ne samo za obrazovni proces, već i kvalitetniji naučnoistraživački rad i internacionalizaciju Univerziteta.

“Univerzitet u Istočnom Sarajevu je među prvima potpisao Evropsku povelju za istraživače i Kodeks za zapošljavanje istraživača, čime smo se pridružili porodici evropskih univerziteta koji žele da osiguraju kvalitetno i podsticajno okruženje za istraživače ne samo u Republici Srpskoj i regionu, nego i u evropskom prostoru visokog obrazovanja. Evropska komisija dodijelila je Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i Logo izvrsnosti u oblasti unapređenja uslova rada istraživača / Human Resources Excellence in Research/ 2017. godine”, podsjeća Krunićeva.

MODERNIZOVATI NASTAVNE PLANOVE

Krunićeva smatra da bi nastavni planovi i programi trebalo da budu zasnovani na kompetencijama i najboljim naučnim dokazima, u skladu sa evropskim principima obrazovanja, integrišući učenje u učionici sa iskustvom ili učenjem u praksi.

“Modernizacija nastavnih planova i programa i razvoj kvalitetnih kurikuluma koji mogu privući ne samo domaće, već i strane studente, proces je na kojem se na Univerzitetu intenzivno radi posljednjih godina“, poručuje Krunićeva.

Izvor: Srna