Čubrilović: Podrška unapređenju studentskog standarda u Foči

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedelјko Čubrilović razgovarao je sa rukovodstvom Medicinskog fakulteta u Foči o modernizaciji nastave na ovoj visokoškolskoj ustanovi, dalјem razvoju naučno-istraživačkog rada i planiranim infrastrukturnim projektima.

Čubrilović je u Foči posjetio i Studentski dom i sa direktorom ove ustanove razgovarao o mogućnostima proširenja studentskog smještaja i pobolјšanja ukupnog studentskog standarda na području ove lokalne zajednice.

Ne četiri studijska programa Medicinskog fakulteta u Foči trenutno studira više od 1 500 studenata iz svih krajeva RS, Federacije BiH, Crne Gore i Srbije. Od naredne akademske godine na ovoj visokoškolskoj ustanovi planiraju uvođenje nastave na engleskom jeziku, na studijskom programu Medicina, što će povećati broj studenata, naročito iz inostranstva. Sve to, prema riječima v.d. dekana prof. dr Dejana Bokonjića, zahtijeva proširenje kapaciteta i modernizaciju fakulteta.

“Ne jenjava interesovanje za Medicinski fakultet, koji je već je u projektu energetske efikasnosti, pa ćemo nastojati da naredne godine nadogradimo još jedan sprat i da obezbijedimo novih 1.100 kvadrata nastavnog prostora za naše studente. Veliki nam je interes i smještaj studenata, jer nam postojeći kapaciteti u gradu nisu dovolјni, tako da ćemo putem projekata krenuti u izradu najbolјih rješenja za budući smještaj naših studenata i stranih studenata koji nam dolaze u narednom periodu”, rekao je v.d. dekana Medicinskog fakulteta prof. dr Dejan Bokonjić.

Na sastanku je bilo riječi i o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, koji je utvrdila Vlada RS, a koji bi trebalo da podigne kvalitet studiranja na oba javna univerziteta u Srpskoj. Na Medicinskom fakultetu novi zakon ocjenjuju kvalitetnim i očekuju skorije usvajanje.

Predsjednik NSRS Nedelјko Čubrilović istakao je da Medicinski fakultet u okviru univerzitetskog obrazovanja Republike Srpske ima značajnu poziciju kao sve prepoznatlјiviji edukativni stub. Institucije Republike Srpske će stati iza svakog projekta i potreba ove visokoškolske ustanove, poručio je Čubrilović.

“Drago mi je čuti da je Nacrt zakona o visokom obrazovanju u velikoj mjeri usaglašen između dva javna univerziteta i to je ono što treba da dobije podršku šire društvene zajednice. Siguran sam da će i želim da Medicinski fakultet realizuje sve planirane projekte i sve što bude trebalo podržati, iza toga će, kao i do sada, stati institucije Srpske”, rekao je Čubrilović.

Veliko interesovanje mladih za studiranje Medicinskog fakulteta u Foči uticalo je i na porast interesovanja za smještaj u ovdašnjem Studentskom domu. Postojeći kapacitet od 346 mjesta, već nije dovolјan za potrebe studenata. Rukovodstvo doma pokušaće da reorganizacijom prostora poveća smještajni kapacitet, a sve je izvjesnija potreba za dogradnjom novog prostora.

“Ići ćemo u adaptaciju prostorija, a razmišlјamo i o ubacivanju trećeg kreveta u pojedine prostorije, jer su do sada sve sobe dvokrevetne. Ove godine nam je ostalo 80 lјudi koji nisu mogli da dobiju dom, što je ozbilјan broj. Najbolјe rješenje bilo bi jedan novi manji objekat, čime bi se zadovolјile sve potrebe i naših studenata i stranih studenata koji žele da studiraju u Foči”, rekao je direktor Studentskog doma Srđan Drašković.

Za izgradnju i opremanje Studentskog doma u Foči Vlada RS uložila je 7,5 miliona maraka. Gradnja je počela 2010.godine, a dom je otvoren šest godina kasnije. Da je već potrebno proširenje kapaciteta, uvjerio se i predsjednik parlamenta Srpske.

“Nastojaćemo da dom dobije još jedan blok, ukoliko to bude moguće, kako bi se udovolјilo potrebama i doma i Medicinskog fakulteta. Dobijanje nekoliko desetina novih studenata iz stranih zemalјa je velika stvar za Medicinski fakultet, Foču, regiju i cijelu Srpsku, zbog čega bi svi trebalo da se potrudimo i da ovu ideju pomognemo” istakao je Čubrilović.

Naglasio je da interesovanje stranih studenata za studiranjem na Medicinskom fakultetu u Foči govori o kvalitetu obrazovanja u Srpskoj koje sve više prati evropske standarde.

Izvor: Radio Foča/Redakcija Univerziteta