Kampanja mentalnog zdravlјa „Nikada se ne zna“ promovisana u Foči

Kampanja „Nikad se ne zna“ implementira se u okviru projekta „Smanjenje stigme među studentima medicine prema licima obolјelim od mentalne bolesti“, a inicijator je Udruženje građana „Zajedno“ Banja Luka uz podršku Saveza studenata Medicinskog fakulteta Foča, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i drugih partnera.

Projekat se realizuje u mjesecu oktobru i novembaru 2019. godine u tri grada, Foči, Banjoj Luci i Tuzli.

Kako bi studente medicine upoznali sa problemima koje lica sa poteškoćama sa mentalnim zdravlјem imaju zbog prisutne negativne slike u društvu, te kako to negativno utiče na njihov život i zdravlјe, 11. novembra u Centru za kulturu i informisanje u Foči održana je tribina, dok je 12. novembra, u amfiteatru Medicinskog fakulteta u Foči, održano predavanje.

Projekat „Smanjenje stigme među studentima medicine prema licima obolјelim od mentalne bolesti“ ima za cilј širenje znanja i činjenica o mentalnom zdravlјu, radi preispitivanja ličnih stavova i motivisanja svih članova zajednica za aktivno učešćeu programima smanjenja stigme i diskriminacije.

Učesnici događaja, održanih u Foči, imali su priliku da ostvare direktne kontakte sa osobama obolјelim od težih mentalnih stanja u fazi stabilizovane bolesti i bolјeg socijalnog funkcionisanja.

Partneri u projektu su i Udruženje studenata medicine Republike Srpske „SaMSIC“, Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini „BoHeMSA“-lokalni komitet Tuzla, te Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolјi „Fenix“, Tuzla. Podršku su, osim Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pružili i Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i Tuzli.