Bogata koncertna aktivnost dua „Levante“

Duo „Levante“, koga čine vanredni profesor mr Vojislav Ivanović i asistent na Odsjeku za gitaru Muzičke akademije UIS-a ma Aleksandra Ivanović, ostvarili su niz zapaženih nastupa tokom cijele godine, a vrhunac predstavlјa nedavno završena turneja u Americi.

Serija uspjeha počela je u septembru 2018. godine, izvrsnim koncertom i majstorskim radionicama na Festivalu gitare u Alikanteu (Španija), a nastavila se turnejom u Americi, gdje su u aprilu i maju 2019. godine održali, sa oduševlјenjem primlјene, koncerte i majstorske radionice u Oklahoma Sitiju i Normanu (Oklahoma), te Dalasu i Austinu (Teksas).

U junu 2019. godine profesor Vojislav Ivanović je, kao predavač i član žirija, učestvovao na „GFA“ (Guitar Foundation of America)  u Majamiju (Florida). „GFA“ je najveća svjetska manifstacija posvećena klasičnoj gitari. Tada održano Ivanovićevo predavanje – buduća knjiga „The Musical Bonsai“, na temu kompozicije i umjetnosti pisanja za gitaru, primlјeno je sa oduševlјenjem, a  učešće u radu žirija takmičenja ove fondacije rijetka je čast koja je pripala profesoru Ivanoviću, a u čijem radu učestvuju samo najveća imena svjetske gitare.

Nakon učešća u radu žirija i predavanja na nekoliko domaćih festivala, profesor Ivanović učestvovao je  i kao počasni gost i u radu „Transilvania Guitar Festa“ u Rumuniji.

Duo „Levante“, koji izvodi autorsku muziku Vojislava Ivanovića, za dvije gitare, nedavno se ponovo predstavio publici u SAD-u. Duo je nastupio na 16 koncerata u Fargou, Grand Forksu, Tompsonu („Velley City University“, „North Dakota“), Mineapolisu (Minesota), u 6 sala u Čikagu i Skokiu (Ilinois), Indianapolisu (Indiana), Ročesteru (Nјujork), gdje se izdvaja majstorska radionica u jednoj od najčuvenijih svjetskih muzičkih institucija “Eastman School of Music”, kao i koncert na Univerzitetu u Hartfordu (Konektikat).

Na poslјednjem koncertu oduševlјenoj publici se pridružio i čuveni gitarista i pedagog, Oscar Ghiglia, profesor na „Julliard School of Music“ u Nјujorku i učenik  legendarnog  Andresa Segovie, koji je zabilјežio: „Bilo je izuzetno zadovolјstvo čuti takvu rijetku kombinaciju elemenata: savršen duo gitara, Aleksandra i Vojislav Ivanović, koji je i kompozitor praktično cijelog programa, izvedenog u potpunoj harmoniji prelijepog zvuka i zavidnog ansambl nastupa, kroz lepezu muzičkih stilova od džeza do balkanskih plesnih ritmova, sve uz jedan od najpoznatijih Bahovih korala! Sve to sa nepogrešivim ličnim ukusom“.

Jedan od značajnih rezultata završene turneje  su i kontakti koje je duo „Levante“ ostvario sa nizom univerziteta u Americi kao što su „Oklahoma University“, „North Dakota University“, „Minnesota University“, „Valley City University“, „Rochester i Hartford University“, a sa nekim od njih Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Muzička akademija potpisaće protokol o saradnji.