U Rektoratu UIS-a održana Rektorska konferencija BiH

U Rektoratu Univerztieta u Istočnom Sarajevu danas je održana 2. sjednica Skupštine Rektorske konferencije Bosne Hercegovine/Rektorskog zbora BiH kojom je predsjedavao rektor Univerziteta  u Istočnom Sarajevu  prof. dr Stevo Pašalić.

Na sjednici se odlučivalo o prijedlozima odluka i zaklјučaka uslovno usvojenih na 1. sjednici Rektorske konferencije BiH/Rektorskog zbora BiH.

Na današnjoj sjednici članovi RKBiH/RZBiH, između ostalog, diskutovali su o problemima upisa akreditacije univerziteta u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, kao i o implementaciji Prioriteta za razvoj visokog obrazovanja u BiH za period 2016-2026. godine.

Donijeta je odluka o razrješenju prof. dr Steva Pašalića sa dužnosti predsjednikaRKBiH/RZBiH, kao i odluka o prestanku ovlašćenja za zastupanje Rektorske konferencije sa danom prestanka mandata rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Takođe, usvojena je odluka o imenovanju novoizabranog rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milana Kulića na dužnost predsjednika RKBiH/RZBiH.

Današnjoj sjednici prisustovali su rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelј,  rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta u Zenici prof. dr Damir Kukić, u ime Univerziteta u Tuzli prisustovao je prof. dr Vedad Pašić, potom novoizabrani rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, prorektor za međunarnodnu saradnju i osiguranje kvaliteta UIS-a prof. dr Dejan Bokonjić i generalni sekretar UIS-a Ravijojla Đuričić.