X Međunarodni polјoprivredni simpozijum „AGROSYM 2019“

X jubilarni Međunarodni polјoprivredni simpozijum „AGROSYM 2019“ održaće se na Jahorini od 3. do 6. oktobra 2019. godine.

Za ovogodišnji AGROSYM prijavlјeno je oko 900 apstrakata /kompletnih radova iz 82 zemlјe svijeta.

Glavne tematske oblasti na koje će biti fokusiran „AGROSYM 2019“ su: bilјna proizvodnja, zaštita bilјa i bezbjednost hrane, organska polјoprivreda, zaštita životne sredine i upravlјanje prirodnim resursima, stočarstvo, ruralni razvoj i agroekonomija i šumarstvo i agrošumarstvo.

“AGROSYM” je, već desetu godinu, godišnja platforma za međunarodnu naučnu raspravu o polјoprivredi, prehrani, ruralnom razvoju, šumarstvu i ekologiji. Simpozijum predstavlјa dobru priliku za razmjenu ideja, jačanje postojećih i stvaranje novih akademskih mreža, kao i za podsticanje dijaloga između akademske zajednice, javnih institucija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva po pitanju najnovijih globalnih i regionalnih trendova u agro-prehrambenom sektoru.

Po prvi put će se, u okviru „AGROSYM 2019“, održati poslovni susreti (B2B) 03. oktobra od 15:30 do 18:00 u hotelu Termag, s cilјem pokretanja različitih „start-up“ poslova u različitim agro-sektorima. Ovaj događaj će omogućiti povezivanja malih i srednjih preduzeća (SME), kao i institucija iz Bosne i Hercegovine i regije sa istima iz zemalјa EU i svijeta, i naravno članicama „Enterprise Europe Network-a“ (EEN).

Učesnicima će biti pružena prilika da direktno promovišu svoje institucije i aktivnosti, proizvode i usluge, inovacije, uspostave nove poslovne kontakte, kreiraju nove projektne ideje, potpišu različite partnerske ugovore, uspostave poslovnu saradnju i razmjenu znanja/ ideja u polјoprivredno prehrambenom sektoru.

Važno je naglasiti da naučni odbor čine naučnici sa svih kontinenata, a to ovom skupu daje snažan međunarodni pečat i naučni kredibilitet.

Organizatori Međunarodnog polјoprivrednog simpozijuma „AGROSYM 2019“ su Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Polјoprivredni fakultet,  Univerzitet u Beogradu, Polјoprivredni fakultet i Mediteranski Agronomski Institut u Bariju (CIHEAM – IAMB) Italija u saradnji sa brojnim univerzitetima, asocijacijama, centrima i institutima iz cijelog svijeta.

Službeni jezik Simpozijuma je engleski.

Prošlogodišnji „AGROSYM 2018“ je, za četiri dana trajanja, posjetilo više od 1200 učesnika, a predstavlјeno je više od 1200 radova iz 85 zemalјa svijeta.

Za dodatne informacije posjetite zvaničnu internet stranicu Međunarodnog polјoprivrednog simpozijuma „AGROSYM 2019“.