Otvoreno šesto izdanje lјetne škole „Propitivanje kulture tolerancije”

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je svečano otvoreno šesto izdanje lјetne škole „Propitivanje kulture tolerancije”, koju zajedno organizuju Univerzitet Milano – Bikoka iz Italije, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Sarajevu.

Ovogodišnje izdanje pod nazivom „Evropske integracije nakon pada Berlinskog zida“ posvećeno je tridesetoj godišnjici revolucionarne 1989. godine. Pad Berlinskog zida proslavlјen je kao prekretnica u napretku lјudskih prava i sloboda. No, unutar zajedničkog evropskog prostora, tada u izgradnji, izazvao je i tektonska pomjeranja u političkim i institucionalnim praksama koja su uveliko utjecala na svakodnevni život građanki i građana. Sjećanja na taj događaj i kritičko promišlјanje njegovih poslјedica od klјučne su važnosti za razumijevanje političkih procesa koji su uslijedili.

Ljetnu školu su otvorili rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelј,  te direktor lјetne škole prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Dejan Bokonjić, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu prof. dr Aleksandra Nikolić, te u ime Univerziteta Milano- Bikoka profesor Tatjana Sekulić.

Prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Dejan Bokonjić naveo je da će mnoge teme biti obrađene tokom međunarodne lјetne škole, te da je vrlo važno da se škola održava na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

„Važno je i da će nastavnici s našeg Univerziteta predavati, a razgovaraće se o različitim ali zanimlјivim temama. Iskoristite ovu mogućnost da razmijenite ideje jedni s drugima. Mislim da je ovo najbolјe mjesto za izučavanje kulture tolerancije“, poručio je na otvaranju skupa.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelј je istakao da je Univerzitet u Sarajevu ponosan što može biti domaćin ovom važnom događaju, te dodao: „Univerzitet u Sarajevu će nastaviti saradnju u cilјu razvoja novih ideja koje su od velikog značaja za našu zajednicu i regiju. Sve učesnike i prijatelјe ovog projekta pozivam da iskoriste ovu jedinstvenu priliku za učenje, diskusiju i propitivanje ovogodišnjih tema“.

U ime Univerziteta Milano-Bikokaa prisutne je pozdravila profesorica Tatjana Sekulić te naglasila da je projekt nastao iz dugogodišnje saradnje i dokaz je da su rezultati mogući uz naporan rad i trud. Mladi su, kaže, privučeni pitanjem o toleranciji i o njenim limitima.

„Ljetna škola opstaje već šestu godinu, edukovano je oko 160 studenata odabranih među 500 mladih koji su aplicirali. Radi se o mladim lјudima iz Evrope, Azije, Afrike, Sjeverne Amerike“, naglasila je prof. Sekulić.

Školu, koja će trajati do 22. septembra,  ove godine pohađaće 37 učesnika iz 17 zemalјa sa čak tri kontinenta.

Predavanja će tokom jednosedmičnog intenzivnog treninga držati eminentni predavači sa univerziteta u Italiji i BiH, te drugih regionalnih i evropskih univerziteta, a biće organizovana na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, u Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, kao i  na  Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru.