Sporazum o poslovnoj saradnji između Pravnog fakulteta i Pravobranilaštva BiH

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) i Pravobranilaštvo BiH zaključili su Sporazum kojim je predviđeno uspostavljanje saradnje između ovih subjekata.

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Goran Marković i pravobranilac BiH prof. dr Mlađen Mandić, prilikom potpisivanja sporazuma istakli su kako na ovaj način žele da omoguće studentima svestranije obrazovanje – da kroz praksu primjene teorijska znanja i steknu početno iskustvo za kasnije valjano obavljanje pravničke profesije.

Osnovni cilj sporazuma je obavljanje studentske prakse u Pravobranilaštvu, u okviru koje će studenti Pravnog fakulteta imati priliku da se upoznaju sa organizacionom strukturom, predmetima, spisima i aktima iz nadležnosti Pravobranilaštva, razgovaraju sa pravobraniocem, zamjenicima i pomoćnicima pravobranioca o toku i ishodu postupaka koji se vode pred nadležnim sudovima i drugim institucijama, i uz dozvolu pravobranioca i nadzor pomoćnika pravobranioca aktivno učestvuju u obavljanju različitih poslova i zadataka iz djelokruga rada Pravobranilaštva.

Osim studentske prakse, sporzumom je predviđena i saradnja u slučaju potrebe angažovanja pripravnikâ diplomiranih pravnika u Pravobranilaštvu. Na zahtjev Pravobranilaštva Pravni fakultet će predložiti nekoliko kandidata za angažovanje, od kojih Pravobranilaštvo može izabrati jednog ili više kandidata za obavljanje pripravničkog staža. Takođe, otvorena su vrata i za druge vidove saradnje u smislu organizovanja naučnih i stručnih skupova, okruglih stolova, tematskih predavanja i sličnih aktivnosti.

O konkretnim aktivnostima u vezi sa realizacijom sporazuma (načinu prijavljivanja, terminima i uslovima za obavljanje studentske prakse), studenti će biti blagovremno obavješteni od strane Uprave fakulteta.