Predavači iz Ruske Federacije održali ciklus predavanja

U srijedu, 22. maja, na Filozofskom fakultetu Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) u organizaciji Ruske humanitarne misije na Balkanu, Katedre za rusistiku i Centra za ruske studije predavači iz Ruske Federacije održali su ciklus predavanja.

Istaknuti profesor Viktor Mihajlovič Šaklein sa partnerskog Ruskog univerziteta družbe naroda govorio je o različitim aspektima u nastavi ruskog jezika kao stranog: kulturološkom, socijalno-političkom, istorijskom.

Pored toga, na Filozofskom fakultetu Pale prvi put je organizovan tzv. master-klas, u okviru kojeg je docent dr Ana Jurjevna Petanova sa Katedre za ruski jezik kao strani Moskovskog državnog okružnog univerziteta govorila o novim tendencijama u nastavi ruskog jezika kao stranog, dok je Nadežda Vasiljevna Kondrat iz Ruske humanitarne misije na Balkanu održala praktičnu nastavu, tj. interaktivni čas sa studentima Katedre za rusistiku.

Učesnici su dobili sertifikate o učešću na seminaru.

Prilikom posjete Filozofskom fakultetu Pale direktor Ruske humanitarne misije na Balkanu Mihail Bondar donirao je Centru za ruske studije dva notebook-a, kao i komplet knjiga za učenje ruskog jezika, a dogovorena je i dalja saradnja.