Posjeta Poljoprivrednom državnom Univerzitetu u Voronježu

Predstavnici UIS, prorektor za nauku, istraživanje i razvoj, docent dr Siniša Berjan, i rukovodilac Katedre za rusistiku Filozofskog fakulteta UIS i direktor Centra za ruske studije, docent dr Višnja Višnjevac, posjetili su 22. i 23. marta 2019. godine Poljoprivredni državni univerzitet u Voronježu.

Ispred Poljoprivrednog državnog univerziteta u Voronježu sastanku su prisustvovali rektor univerziteta docent dr Nikolaj Ivanovič Buhtojarov, prorektor za međunarodne odnose, docent dr Jurij Vladimirovič Njekrasov, dekan Fakulteta agronomije, agrohemije i ekologije, docent dr Aleksandar Pavlovič Pičugin, dekan Ekonomskog fakulteta, docent dr Aleksandar Vladimirovič Agibalov, i rukovodilac Pripremnog odjeljenja za strane studente, profesor dr Tatjana Nikolajevna Danjkova.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu njeguje višegodišnju saradnju sa Poljoprivrednim državnim univerzitetom u Voronježu, o čemu svjedoče ljetnje škole za studente oba univerziteta, koje će se i ove godine organizovati, zajednički projekti i konferencije, kao i mobilnost studenata u toku akademske godine.

O saradnji između dva univerziteta govori i studijski boravak četiri studenta Katedre za rusistiku Filozofskog fakulteta UIS, koji na voronješkom univerzitetu trenutno pohađaju dvosemestralno usavršavanje. U toku sastanka utvrđeni su pravci kojima će se dalja saradnja dvaju univerziteta produbljivati, a to je, prije svega, veća mobilnost studenata i nastavnog kadra, kao i koautorski radovi koji će se objavljivati u naučnim časopisima Ruske Federacije i Republike Srpske.