Održan stručni seminar o nastavi kineskog jezika

Katedra za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) u saradnji sa Nacionalnom kancelarijom za kineski jezik kao strani Hanban iz NR Kine organizovala je u subotu, 1. decembra, stručni seminar o nastavi kineskog jezika.

Seminaru je prisustvovalo nastavno osoblje Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta, novinari Kineske novinske agencije Sinhua, te predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Mostaru i Sarajevu, na kojima se takođe izučava kineski jezik kao izborni predmet ili kao kurs (u okviru Konfucijevog instituta).

Teme koje su izložene na seminaru usko su vezane sa nastavom kineskog jezika gdje se izdvaja uloga domaćeg nastavnika u procesu nastave. Praksa u više zemalja je pokazala da je domaći nastavnik nezamjenjiv u nastavi, bez kojeg broj učenika veoma brzo opada. Održavanje ovakvog seminara je sjajna prilika da se iznesu i stručna rješenja za taj problem.

Seminar je podržao Hanban, sa namjerom da dodatno obilježi sedam godina postojanja Katedre, zajedničkog projekta Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Hanbana.

Seminar je održan u prostorijama Filozofskog fakulteta.