Prorektor UIS-a boravio u Španiji u posjeti Univerzitetu u Haenu

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Dejan Bokonjić boravio je od 16. do 18. septembra 2018. godine u Haenu, Španija, gdje je organizovan seminar posvećen internacionalizaciji u visokom obrazovanju, postojećim i budućim trendovima.

Kao predstavnik Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prorektor Bokonjić se na ovom seminaru obratio učesnicima izlaganjem na temu strategije internacionalizacije-širi koncept.

Na seminaru, koji je organizovan u okviru proslave 25 godina postojanja Univerziteta u Haenu, izlagači su bili i dugogodišnji partneri Univerziteta u Haenu (Universidad de Jaén) iz Brazila, Meksika, SAD-a, Nјemačke, Francuske, Indije i Koreje.

Kao rezultat skupa doneseni su zaklјučci koje se odnose na dalјe razvijanje kako klasične mobilnosti, tako i virtualne među prisutnim partnerima, aplikovanje zajedničkih projekata, rad na većoj vidlјivosti univerziteta, uvođenju dodatnih mjera osiguranja kvaliteta u oblasti internacionalizacije i drugo.

U bilateralnim kontaktima tokom seminara je dogovorena saradnja sa predstavnicima Univerziteta Sagu Raju iz Indije oko razmjene studenata i mogućeg studiranja studenata iz Indije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, potpisivanje ugovora o saradnji sa Univerisidad do Estado u Rio de Žaneiru, a dogovorena je i posjeta prorektora za međunarodnu saradnju Univerziteta u Haenu Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u januaru 2019 godine.

Prorektor Bokonjić je, takođe, prisustvovao i akademiji posvećenoj velikom jubileju – 25 godina postojanja Univerziteta u Haenu, koju je otvorio rektor Univerzieta u Haenu prof. Ortega, a na kojoj su se učesnicima obratili mnogobrojni profesori, gosti, predstavnici Ministarstva obrazovanja Španije i druge zvanice.