UIS koorganizator okruglog stola “Razvoj turizma u RS uz podršku razvojnih agencija”

U Andrićevom institutu u ndrićgradu danas je organizovan okrugli sto na temu “Razvoj turizma u Republici Srpskoj uz podrsku razvojnih agencija” u organizaciji Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS,  dok su Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Banjoj Luci koorganizatori ovog događaja.

Ovaj okrugli sto je okupio lokalne razvojne agencije iz Republike Srpske i Srbije, turističke organizacije, predstavnike ministarstva, opštine Višegrad, univerziteta i privrede s cilјem bolјeg povezivanja i razmjene iskustava i otvaranju novih projekata u oblasti turizma.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavlјaju doc. dr Dragan Vojinović, mr Namanja Šarenac i mr Jelena Mićić. UIS je koorganizator ovog okruglog stola kroz mrežu EUNORS koja intezivno podstiče saradnju nauke i privrede i kroz organizaciju ovakvih događaja.

Rad okruglog stola otvorili su pomoćnik ministra u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike srpske Zoran Savić i direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić. Diskusiju su nastavili predstavnici Turističke organizacije Srbije, Republike Srpske i opštine Višegrad, koji su predstavili svoje turističke ponude.

Prof. dr Jovo Atelјević sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci je održao predavanje na temu “Turizam u funkciji ekonomskog razvoja RS”.

Mr Namanja Šarenac sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu je održao predavanje na temu “Turizam u funkciji održivog razvoja u RS”.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić prezentovao je turistički potencijal i turističku ponudu Jahorine.

Regionalna razvojna agencija Zlatibor predstavila je predavanje na temu “Uloga turizma u lokalnom i regionalnom razvoju”.

Na skupu su se predstavile i regionalne razvojne agencije iz Prijedora, Kruševca i Trebinja.