Tehnološki fakultet Zvornik učestvuje u projektu „REINWASTE“

Tehnološki fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao član međunarodnog konzorcijuma, učestvuje na projektu „Preispitivanje lanca snabdijevanja prehrambenim proizvodima testiranjem inovativnih rješenja za nultu emisiju neorganskog otpada“ (Remanufacture the food supply chain by testing Innovative solutions for zero inorganic WASTE-REINWASTE) kojeg finansira EU-Interrg Mediterranean region i IPA.

Ovaj projekat ima za cilј promovisanje inovacionih kapaciteta u okviru mediteranskog regiona na polјu razvoja pametnih i održivih tehnologija, promovišući svoju ulogu u povećanju transnacionalne aktivnosti inovativnih klastera i mreža klјučnih polјoprivredno-prehrambenog sektora u oblasti Mediteranske (MED) regije.

Takođe, „REINWASTE“ ima za cilј da olakša i pomogne polјoprivredno-prehrambenim kompanijama iz mediteranskog regiona koje su posvećene idejama i  tehnološkim rješenjima nulte emisije neorganskog otpada, kako bi bile konkurentnije i ekološki prihvatlјivije, tj. da proizvode više sa manjom emisijom neorganskog otpada.

Ovaj projekat je fokusiran na mala i srednja preduzeća koja su posvećena  razvoju i inovacijama u ovoj oblasti, a koja su proaktivna u klasterima kroz inicijative smanjivanja i prevencije emisije otpada iz polјoprivredno-prehrambenog lanca, te pomažu privrednicima u saradnji i razmjeni iskustava.

U okviru toga, „REINWASTE“ je zamišlјen kao testni projekat promovišući koncept “short-time” praktične primjene rješenja kako bi pravovremeno odgovorio zahtjevima “time to market”. Optimizuje upotrebu bioloških materijala i redizajnira proizvode i procese da ograniči proizvodnju neorganskog otpada.

Ovim projektom testiraće se modeli naprednih rješenja na tri prehrambena klastera u regionu jugoistočne Evrope: povrtlarstvo u Anrdaluziji (Španija), mlјekarstvo u Emilija-Romanja (Italija) i klaster proizvodnje i prerade mesa u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala (Francuska).

Osim toga, polјoprivredno-prehrambeni sektor Republike Srpske (Bosna i Hercegovina) će imati koristi i benefita  kroz metodološki pristup i transfer znanja i tehnologija iz klјučnih evropskih sektora.

Prvi radni sastanak konzorcijuma projekta održan je 10. i 11. aprila u Granadi u organizaciji koordinatora projekta  Agencia de Gestión Agraria y Pesquera de Andalucía (AGAPA).