Promovisani diplomci, masteri i magistri nauka Filozofskog fakulteta UIS-a

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je održana svečana promocija  204 diplomirana studenta prvog ciklusa studija, 37 mastera i tri magistra nauka.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić pozdravio je goste, čestitao na uspjehu svim svršenim studentima i zaželio im uspjeh u budućem radu.

Dekan Filozofskog fakulteta doc. dr Draga Mastilović rekao je da je ova visokoškolska ustanova, sa više od 17 studijskih programa, jedna od najznačajnijih u Istočnom Sarajevu, te da Fakultet planira realizovati nekoliko projekata koji će doprinijeti kvalitetu nastvanog procesa.

“To su formiranje prvog centra za studente sa posebnim potrebama i studentskog radija – prvi put na prostoru BiH i šire. Dobili smo neophodnu opremu, opremamo prostor i u narednih nekoliko mjeseci očekujemo da će studenti Filozofskog fakulteta imati priliku da se njihov glas čuje u medijskom prostoru Republike Srpske, BiH i šire”, naglasio je dekan Mastilović.

Dekan je podsjetio da je ove godine na Filozofskom fakultetu otvoren Centar za kineske studije, te da je u fazi formiranja i Centar za ruske studije koji će se, osim izučavanja jezika, baviti se i izučavanjem kulture, tradicije i umjetnosti tih zemalјa.

U okvru obilјežvanja Dana Filozofskog fakulteta, planirano je niz aktivnosti. Danas će biti otvorena izložba slika pod nazivom „60 godina od potpisivanja Rimskog ugovora“ koju će otvoriti ambasador Italije u BiH Nј.E. Nikolo Minasi, a biće održano i Veče srpskih pjesnika.

“Manifestaciju nastavlјamo sutra naučnim skupom `Nauka i stvarnost` koji će biti otvoren u 9.30 časova za koji se prijavilo više od 150 učesnika, te promocijom knjige `Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku` i prikazivanjem filma `Dušu nisu ubili`”, dodao je dekan Mastilović.

Student generacije Anđela Plakalović, koja je diplomirala prosječnom ocjenom 9,86, naglasila je da je za svaki posao i profesiju važna lјubav prema oblasti koja se istražuje.

“Za naš poziv profesora srpskog jezika i književnosti lјubav je presudna. Ako se nešta voli, uspjeh i visoka ocjena dođu usput. Ko proučava književnost zna da tu treba mnogo predanosti, posvećenosti, jake volјe i kontinuiranog rada”, navela je Plakalovićeva.

Filozofski fakultet UIS-a u ponedjelјak, 21. maja, obilјežiće slavu Svetog Jovana Bogoslova, a obred lomlјenja slavskog kolača predvodiće Nјegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom.

Svečanosti održanoj u Palama prisustvovali su prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport prof. mr Sandra Ivanović, prorektor za nastavu doc. dr Vera Ćevriz – Nišić, prorektor za lјudske i materijalne resurse prof. dr Nenad Lalić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr Dejan Bokonjić, dekani brojnih fakulteta Univerziteta, profesori, predstavnici lokalne vlasti, brojni studenti i članovi porodica promovisanih diplomaca, mastera i magistara nauka Filozofskog fakulteta.