Svečano otvoren internacionalni festival harmonike „Akordeon art plus“

Tradicionalni festival Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu „Akordeon art plus“, u okviru kojeg se ove godine održava 9. Internacionalni festival harmonike i 1. Međunarodno takmičenje pijanista, svečano je otvoren sinoć pred brojnom publikom u amfiteatru „Prof. dr Velјko Vuletić“ u Istočnom Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić pozdravio je, u ime Univerziteta, učesnike, goste i publiku, izrazivši uvjerenje da će i ovogodišnja najznačajnija manifestacija Muzičke akademije potvrditi tradicionalni kvalitet.

Dekan Muzičke akdemije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Dražan Kosorić istakao je da su organizatori veoma zadovolјni brojem učesnika jer ima više od 240 takmičarskih prijava, nekoliko ansambala i tri orkestara, oko 45 uglednih članova stručnog žirija, tako da ovogodišnji festival broji oko 350 neposrednih učesnika.

„Festival je ove godine obogaćen, tako što je u sadržajnom smislu proširen dodavanjem novih kategorija u oblasti takmičenja za harmoniku, a najznačajnija novost je ta da ćemo pod okrilјem festivala organizovati i međunarodno takmičenje pijanista u različitim kategorijama. Imamo i veliki broj gostiju koji će održati stručna predavanja i cjelovečernje koncerte u oblasti harmonike i klavira. Ubijeđen sam da će publika, ali i učesnici biti zadovolјni“, poručio je dekan Kosorić.

Prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport UIS-a prof. mr Sandra Ivanović naglasila je da je “Akordeon art plus” postao lična karta Muzičke akademije i brend Grada Istočno Sarajevo, te da je izuzetno zadovolјna i ponosna što je i ovogodišnji festival okupio impozantan broj takmičara i najznačajnija svjetska imena u oblasti pedagogije i izvođaštva na harmonici i klaviru.

Svečano otvarajući festival, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da ovaj tradicionalni festival sa internacionalnom notom okuplјa veliki broj takmičara i  ima veliki značaj za Istočno Sarajevo, ali i za Republiku Srpsku i regiju.

„Veoma sam srećan što jedna ovako velika manifestacija doživlјava svoj deveti rođendan i što je ove godine program dodatno obogaćen organizovanjem 1. Međunarodnog takmičenja pijanista što, samo po sebi, govori da ‘Akordeon art plus’ i dalјe napreduje”, naglasio je Lučić.

Prema njegovim riječima, Muzička akademija, kao organizator ovog međunarodnog takmičenja, predstavlјa „biser Univerziteta u Istočnom Sarajevu“, te će Gradska uprava nastaviti da podržava rad ove institucije i samog festivala.

“Akordeon art plus” organizuju Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk”.

Predviđeno je takmičenje solista na harmonici, te kamernih ansambala i orkestara harmonika, a od ove godine i nadmetanje pijanista u disciplinama klavir, klavirski duo i klavirski praktikum.

U programu festivala, osim takmičenja, predviđeni su koncerti i predavanja eminentnih izvođača i pedagoga, a u koncertnom dijelu programa biće održana dva koncerta na harmonici i dva na klaviru.

Prvi koncert na harmonici danas će održati duo “Pariz-Moskva” iz Francuske, a djela programa za klavir izvešće eminentni pijanista Aleksandar Serdar iz Srbije.

Trećeg dana festivala, u četvrtak, 17. maja, koncert će održati pijanista iz Hrvatske Đorđe Staneti, a u večernjim časovima publici će se predstaviti jedan od najznačajnijih akordeonista Josif Puric iz Rusije.

Na poslјednji dan festivala u petak, 18 maja, profesor sa Konzervatorijuma u Lozani Stefan Šapui održaće predavanje, a u 18.00 časova predviđena je svečanost zatvaranja, na kojoj će biti dodijelјeni pehari i novčane nagrade, a svaki od laureta predstaviće se publici.