Studenti iz Rusije posjetili Rektorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Rektorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas su posjetili studenti sa prestižnih univerziteta iz Rusije koji, u okviru studentske razmjene, slušaju predavanja na Polјoprivrednom fakultetu UIS-a u periodu od 21. februara do 20. marta 2018. godine.

Dva studenta sa Univerziteta u Voronježu i jednog studenta sa Univerziteta u Permu ugostio je vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić sa saradnicima – prorektorom za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport prof. mr Sandrom Ivanović, v.d. prorektora za nastavu doc. dr Verom Ćevriz-Nišić, v.d. prorektora za nauku, istraživanje i razvoj doc. dr Sinišom Berjanom, dekanom Polјoprivrednog fakulteta doc. dr Dejanom Stanić i prodekanom za nastavu Polјoprivrednog fakulteta doc. dr Markom Gutalјem.

V.d. rektora prof. dr Pašalić rekao je da su Univerzitet u Istočnom Sarajevu posjetili studenti sa dva eminentna univerziteta iz Rusije, napominjući da Univerzitet sve intenzivnije razvija saradnju u razmjeni studenata i nastavnika sa Rusijom i Kinom, ali i sa zemlјama iz Evropske unije. Posebno je istakao aktivnosti Polјoprivrednog i Filozofskog fakulteta na tom polјu.

„Nakon održavanja Foruma dijaspore u Banjoj Luci, imamo pripremlјene sporazume sa Nјemačkom koja ima čak 398 univerziteta na 82 miliona stanovnika. Manje smo tamo zastuplјeni, tako da se otvaraju vrata saradnje studenata i nastavnika i u tom dijelu Evrope“, rekao je profesor Pašalić.

Dekan Polјoprivrednog fakulteta doc. dr Dejana Stanić istakla je da saradnja Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa univerzitetima u Voronježu i Permu postaje svakog dana sve jača i stabilnija, što je veoma značajno i korisno kako za same studente, koji stiču znanja i vještine za primjenu u praksi, tako i za Polјoprivredni fakultet i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Ona je podsjetila da je tokom juna prethodne godine značajan broj studenata, zajedno sa nastavnim osoblјem, boravio 15 dana na Univerzitetu u Voronježu, a zatim tokom septembra nekoliko nastavnika i studenata u Permu, odakle svi nose predivne utiske i iskustva.

„Nakon povratka, i mi smo ugostili studente iz Rusije u okviru lјetne škole u trajanju od sedam dana. Naša saradnja će da se razvija i da se uspostavlјaju prijatelјske veze između ruskih i srpskih studenata, što nije neuobičajeno, imajuću u vidu i bratske veze između dva naroda“, istakla je dekan Stanić.

Nikita Lisunov, student Državnog agrarnog univerziteta u Voronježu, rekao je da su on i njegove kolege izuzetno zadovolјni gostoprimstvom i iznenađeni pažnjom koja im je posvećena.

„Redovno posjećujemo sve lekcije, imamo obezbijeđene odlične uslove, uklјučujući i prevodioca. Princip izvođenja materijala je vrlo sličan kao i u Rusiji, s tim da je veza i interakcija između studenata i profesora nešto bliža nego u Rusiji, što mislim da je korisnije jer se gradivo bolјe usvaja uz lekcije interaktivnog tipa“, rekao je Lisunov.

Nikita Lisunov i Dmitrij Čibitarjov sa Državnog agrarnog univerziteta u Voronježu i Nikita Zelenkov sa Državnog agrarno-tehničkog univerziteta u Permu će tokom svog boravka, zajedno sa studentima sa Polјoprivrednog fakulteta UIS-a, prisustvovati izvođenju nastave na smjeru Bilјna proizvodnja. Pored pohađanja nastave i vježbi, gostima su organizovane i vannastavne aktivnosti koje uklјučuju posjetu Filozofskom fakultetu, odnosno Katedri za rusistiku, zatim turističke posjete gradovima u Republici Srpskoj, kao i druženje sa studentima Univerziteta u Istočnom Sarajevu.