Osma međunarodna naučno-praktična konferencija „Slovenski svijet: geoekonomija, sigurnost i razvoj evroazijskog prostora, rusko-bosanskohercegovački dijalog“

Univerzitet u Istočnom Sarajevu suorganizator je 8. međunarodne naučno-praktične konferencije „Slovenski svijet: geoekonomija, sigurnost i razvoj evroazijskog prostora, rusko-bosanskohercegovački dijalog“, a ujedno i njen domaćin.

Konferencija će se održati 2. marta 2018. godine na Filozofskom fakultetu Pale, Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Važnost teme ove konferencije, kao i razvoja uspješne saradnje među univerzitetima koji u njoj učestvuju, potvrđuje učešće eminentnih domaćih predavača, kao i gostiju iz Rusije.

Uvodna obraćanja održaće Nј. E. ambasador Ruske Federacije u BiH Pjotr Ivancov, v.d. rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić, rektor Sibirske škole korporativnog upravlјanja (Omsk) prof. dr Roman Vlasov, dekan Filozofskog fakulteta Pale doc. dr Draga Mastilović i predstavnici lokalne vlasti.

Eminentrni predavači iz Rusije i predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu će tokom konferencije, između ostalog, održati predavanja o geoekonomiji bezbjednosti, održivom razvoju evroazijskog prostora, Rusiji i Zapadnom Balkanu iz geopolitičke, demografske i ekonomske perspektive, kao i niz drugih izlaganja u vezi sa temom konferencije.

U okviru naučno-praktične konferencije biće održan i okrugli sto na kojem će uži krug domaćina i gostiju izlagača raditi na usaglašavanju rezolucije konferencije.

Otvaranje konferencije predviđeno je u 10 časova u amfiteatru Filozofskog fakulteta.