Sinhua: Katedra za sinologiju Filozofskog fakulteta UIS-a jedan od najuspješnijih vidova saradnje NR Kine i BiH

Kineska nacionalna novinska agencija „Sinhua“ objavila je vijest o Katedri za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nazvavši je jednim od najuspješnijih i najostvarenijih vidova saradnje NR Kine i Bosne i Hercegovine.

U tekstu pod naslovom „I moj mlađi brat uči kineski“, koji govori o interesovanju naših studenata za učenje kineskog jezika se, između ostalog, ističe:

„U BiH, kao zemlјi visoke stope nezaposlenosti, mnogi mladi odlaze u inostranstvo. U tom kontekstu zapošlјavanje diplomaca sinologije dobija na značaju i ima veoma dobre perspektive. I do sada je velika većina diplomaca kineskog jezika uspjela naći posao. Neki diplomci su otišli u Kinu, drugi rade u Ambasadi NR Kine u Bosni i Hercegovini. Diplomci, takođe, rade u kineskim firmama koje posluju u BiH ili kao turistički vodiči na kineskom jeziku.

Napredak saradnje između Bosne i Hercegovine i NR Kine znači veliku potrebu za radnim kadrom koji vlada kineskim jezikom. Katedra za sinologiju Filozofskog fakulteta UIS-a dala je, u tom smislu, veoma značajan doprinos ekonomskoj saradnji dviju zemalјa“.

Vijest je prenijela, između ostalih, i „sina.com“ koju aktivno prati više od 200 miliona lјudi.

Vijest na kineskom jeziku: http://www.xinhuanet.com/2018-02/19/c_1122429051.htm