U Zenici održan drugi sastanak konzorcijuma projekta STINT

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici 29. i 30. novembra održan je drugi sastanak konzorcijuma Erazmus+ KA 2 projekta STINT (Strengthening of Internationalization in B&H Higher Education).

Tokom sastanka predstavlјene su dokumenti razvijeni u okviru planiranih projektnih aktivnosti strategije internacionalizacije, pravilnici i vodiči o studentskoj mobilnosti, kao i pilot aktivnosti koje će jačati realizaciju i održivost projekta.

Napravlјen je i pregled do sada realizovanih aktivnosti u okviru radnih paketa, kao i plan i dinamika realizacije preostalih aktivnosti za treću, poslјednju godinu projekta.

Projekat STINT naglašava i bavi se problemima koji se odnose na neusklađenosti postupaka priznavanja kvalifikacija u skladu s međunarodnim dokumentima unutar Evropskog prostora visokog obrazovanja (EHEA).

Projektne aktivnosti usmjerene su na institucionalno i nacionalno jačanje mehanizama internacionalizacije i priznavanja. Neposredni rezultati projekta usmjereni su na detalјnu analizu sadašnjeg stanja u BiH, jačanje visokoškolskih ustanova kroz izradu i provođenje strategija i indikatora za internacionalizaciju, pobolјšanje nacionalnog modela priznavanja, pobolјšanje lјudskih i fizičkih kapaciteta VŠU, izrada kriterija za procjenu internacionalizacije i njihovo uklјučivanje u postojeće kriterije za akreditaciju VŠU.

Koordinator projekta je KU Leuven iz Belgije, a partneri su svi javni univerziteti u BiH, Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Istituto Tecnico do Porto –Portugal i Buckinghamshire New University-UK.

Ispred Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je projektni koordinator za Bosnu i Hercegovinu, na sastanku su učestvovali prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr Dejan Bokonjić, koordinator za osiguranje kvaliteta mr Nenad Marković, koordinator za međunarodnu saradnju dr Slobodanka Krulј i stručni saradnik za osiguranje kvaliteta Jelena Gigović.

Naredni sastanak biće održan na Univerzitetu u Tuzli 16. aprila 2018. godine.