Obilјežen Dan Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Na svečanosti povodom obilјežavanja Dana Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, danas je promovisano 9 magistara polјoprivrede, 31 diplomirani inženjer polјoprivrede i 21 diplomirani inženjer šumarstva.

Dekan Polјoprivrednog fakulteta prof. dr Vesna Milić istakla je da je ponosna što Fakultet obilјežava 77 godina postojanja i 23 godine rada u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 „Kada smo počinjali 1994. godine radili smo u jako teškim uslovima, bez odgovarajuće opreme, ali da je postojao entuzijazam i kod nastavnika i zaposlenih na Univerzitetu, kao i kod onih koji su tada bili na vlasti. Znali su da su Fakultet i Univerzitet jako važni za istočni dio Republike Srpske”, rekla je dekan Milić.

Napominjući da je lijepo raditi u ovakvim institucijama, dekan Milić je istakla da su se Vlada Republike Srpske i univerzitetsko rukovodstvo postarali da pomognu kako bi svi fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu bili adekvatno opremlјeni i mogli odgovoriti zahtjevima struke, ne samo u BiH, nego i mnogo šire.

Prema njenim riječima, veliki broj studenata koji su završili studijski program šumarstvo dobili su posao u svojoj struci, a da je, kada je u pitanju studijski program polјoprivrede, većina diplomiranih inženjera dobila posao na području Semberije i Posavine, dok je to malo teže u dijelu Sarajevsko-romanijske regije.

Dekan Milić je istakla da je ponosna i na to što je Fakultet dobio licencu za izvođenje nastave na master programu šumarstva u Vlasenici, nakon što je Vlada Srpske odobrila upis studenata na taj program.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić čestitao je rukovodstvu Polјoprivrednog fakulteta na uspješnom radu i zaželio da nasteve nizati dobre rezultate.

„Čestitam promovisanim studentima jer su završili studije na Fakultetu koji je veoma poželјan za studiranje. Danas šalјemo još jednu generaciju kvalitetnih kadrova koji će svojim znanjima da doprinesu razvoju Republike Srpske“, poručio je v.d. rektora Pašalić.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić čestitao je u ime Grada 23 godine uspješnog rada Polјoprivrednog fakulteta poručivši da, tradicionalnim uspješnim organizovanjem međunarodnog simpozijuma „AGROSYM“, ova visikoškolska ustanova doprinosi promociji Istočnog Sarajeva na međunarodnom planu.

Vijeće Polјoprivrednog fakulteta dodijelilo je prestižno priznanje „Plaketu Fakulteta“ za nesebično zalaganje i pomoć na uspostavlјanju međunarodne saradnje prorektoru za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Dejanu Bokonjiću,  naučnom radniku Mediteranskog agronomskog instituta u Bariju Nuredinu Drivesu,  direktoru za međunarodnu saradnju Državnog polјoprivrednog univerziteta u Voronježu Tatjani Lisak, profesoru Boku univerziteta iz Austrije Hamidu el Bilali i direktoru za međunarodnu saradnju Državnog agrarno-tehničkog univerziteta iz Perma u Rusiji Oksani Fotini.

Profesor Fotina zahvalila se na priznanju ističući da je saradnja sa Polјoprivrednim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu počela još u oktobru 2015. godine kada su bili koorganizator Međunarodnog polјoprivrednog simpozijima “AGROSYM”.

“Naša saradnja obuhvata i naučno-nastavni proces koji se odvija na univerzitetima”, rekla je Fotina, dodavši da su Univerzitet u Permu u septembru posjetili studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu gdje su stažirali i najavila nastavak te saradnje.

Profesor Hamid el Bilali rekao je da mu je čast što je dobio priznanje Polјoprivrednog fakulteta i zaželio da “AGROSYM” nastavi da se razvija, iako je već dostigao zavidno visok nivo kvaliteta.

Nagrada „Dr Đojo Arsenović“ dodijelјena je najbolјem studentu u generaciji Todoru Đoremu, diplomiranom inženjeru šumarstva.

U umjetničkom dijelu svečanosti nastupili su studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Svečanosti na Polјoprivrednom fakultetu prisustvovali su prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport UIS-a prof. mr Sandra Ivanović, v.d. prorektora za nastavu doc. dr Vera Ćevriz Nišić, dekani brojnih fakulteta Univerziteta, predstavnici lokalne vlasti, kao i brojni univerzitetski profesori, te prijatelјi i porodice promovisanih studenata.