Dekan Mastilović: Sava Vladislavić – više od istorije

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Draga Mastilović, 16. marta bio je glavni sagovornik na temu rusko-srpskih odnosa kroz prizmu velikog ruskog diplomate srpskog porijekla, Grofa Save Vladislavića Raguzinskog.

Organizator diskusije bio je Fond za podršku javne diplomatije A.M. Gorčakova, koji svoju djelatnost obavlјa u okviru Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije.

Prema riječima profesora Mastilovića, srpska strana i dalјe pridaje nedovolјan značaj ličnosti svog sunarodnika, po mnogima jednog od najvećih diplomata 18. vijeka, dok ruski istoričari poslјednjih godina detalјno proučavaju biografiju Save Vladislavića kao jedne od najvažnijih ličnosti ruske spolјne i unutrašnje politike. Tokom diskujsije analizirani su rusko-srpski odnosi u različitim istorijskim periodima koji treba da budu temelј buduće saradnje ova dva naroda.

Takođe, profesor Mastilović je govorio o Društvu „Grof Sava Vladislavić“, nedavno osnovanom, kao naučno-stručnoj i kulturno-umjetničkoj asocojaciji naučnika, kulturnih i javnih radnika i umjetnika. Društvo je osnovano sa cilјem unapređenja saradnje između ruskog i srpskog naroda na polјima nauke, kulture i umjetnosti.

Jedna od tema bile su i aktivnostim Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu na polјu međunarodne saradnje, sa posebnim osvrtom na organizovanje naučnih konferencija u saradnji sa ruskim univerzitetima, kao i razmjene studenata. Prema riječima dekana, obrazovanje može postati jedno od glavnih područja interakcije između balkanskih država i Rusije.