Održana prezentacija ruskog visokog obrazovanja na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu danas je održana izložba ruskog visokog obrazovanja u organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Instituta za pitanja edukativne politike “Eureka” i podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Gosti iz Rusije predstavili su Moskovski državni tehnički univerzitet Bauman, Nacionalni istraživački univerzitet – Viša škola ekonomije, Sanktpeterburški državni univerzitet, Moskovski državni – psihološko pedagoški univerzitet.

Prezentaciju su na fakultetima u Istočnom Sarajevu i Palama imali i Moskovski politehnički univerzitet, Nacionalni istraživački tehnološki univerzitet MISIS, Državni pedagoški univerzitet “Lav Tolstoj”, Moskovski državni univerzitet prehrambene industrije, Finansijski univerzitet Vlade Ruske Federacije i Ruska muzička akademija “Gnjesin”.

Bivši prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu prof. dr  Dejan Bokonjić istakao je da je ovo veoma važan dan za Univerzitet u Istočnom Sarajevu jer će imati priliku da uspostavi saradnju sa prestižnim ruskim univerzitetima.

“Mi već imamo saradnju sa univerzitima u Voronježu, Permu, Belgorodu, ali i sa Moskovskim državnim institutom `Lomonosov` i Muzičkom akademijom Gnjesin, tako da će još ovih 10 univerziteta koji su danas tu, značajno pojačati mogućnost naše saradnje”, istakao je profesor Bokonjić.

Predstavnik Ambasade Rusije u BiH Lila Sabirova navela je da je konkurs za studije u Rusiji otvoren do kraja februara, te da je za studente iz BiH rezervisano oko 60 stipendija, izrazivši nadu da će taj broj naredne školske godine biti povećan.

“Strani studenti na raspolaganju imaju i pripremnu godinu u okviru koje izučavaju ruski jezik, nakon čega počinju osnovni studij. Svi strani studenti dobijaju stipendiju, a imaju besplatne studije, i mogu po povolјnim uslovima da žive u studentskim domovima. Parktično imaju sve uslove kao i domaći studenti”, pojasnila je Sabirova.

Zamjenik direktora Instituta za pitanje edukativnog sistema Rusije “Eureka” Olga Ustjugova pojasnila je da je Rusija uvela bolonjski sistem školovanja, te da pruža mogućnost studiranja na svim nivoima studija. Ona je istakla da deset univerziteta, koji su predstavlјeni danas u Istočnom Sarajevu, pružaju različite programe na različitim nivoima.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić i prorektori prof. mr Sandra Ivanović, prof. dr Vera Ćevriz–Nišić, prof. dr Dejan Bokonjić i prof. dr Srđan Lalić danas su u Rektoratu održali sastanak sa delegacijom iz Rusije.