Svečano otvoren 14. Internacionalni festival harmonike “Akordeon art plus”

U Narodnom pozorištu u Istočnom Sarajevu 28. maja svečano je otvoren 14. Internacionalni festival harmonike “Akordeon art plus” koji je okupio oko 400 učesnika iz Kine, Austrije, Litvanije, Slovačke, Češke, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Dekan Muzičke akademije prof. mr Maja Žuža istakla je da se u okviru “Akordeon art plusa” održava i šesto međunarodno takmičenje pijanista i izrazila posebno zadovoljstvo što se umjetnički segment festivala ove godine prvi put odvija u Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo, što je veliki pomak i zazapsolene u oblasti kulture, ali i za grad.

“Ove godine imamo oko 400 direktnih učesnika festivala sa takmičarima i gostima, odnosno članovima stručnog žirija. Očekivanja su zaista velika, da rastemo iz godine u godinu i razvijamo ovo na čemu radimo već 14 godina”, navela je dekan Žuža.

Predsjednik Svjetske konfederacije akordeonista Mirko Patarini rekao je da je veoma srećan što se festival iz godine u godinu razvija, te kako raste nivo kvaliteta kada je riječ o izvođačima, takmičarima i članovima žirija.

Podsjetio je da je konfederacija osnovana 1935. godine i trenutno je najveća konfederacija harmonikaša na svijetu, imaju članove iz cijelog svijeta, a jedan od njih je Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Patarini je dodao da je Svjetska konfederacije akordeonista na posljednjem zasjedanju odlučila da Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu 2025. godine bude domaćin Svjetskog kupa harmonike.

“Svi smo jako srećni što će se sve to održati u novim prostorijama i na novoj lokaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije”, poručio je Patarini.

Članovi stručnog žirija, koji će ove festivalske godine ocjenjivati takmičare dolaze iz 10 zemalja – Njemačke, Austrije, Italije, Poljske, Češke, Slovačke, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Na ceremoniji otvaranja festivala održan je koncert Kamernog hora smjera za Crkvenu muziku i pojanje pod rukovodstvom dirigenta Radeta Radovića i Orkestra harmonika Muzičke akademije pod rukovodstvom dirigenta Dražana Kosorića.

Ovogodišnje festivalsko takmičenje biće održano u pet takmičarskih disciplina, a u umjetničkom segmentu programa biće održana četiri koncerta.

Prema programu festivala, 29. maja će nastupiti Oliver Kern, klavir, iz Njemačke, a 30. maja Đorđo Delarole, harmonika, iz Italije. U petak, 31. maja predviđen je koncert laureata takmičenja.

U edukativnom segmentu festivala biće realizovana dva majstorska kursa i jedno stručno predavanje.

Majstorski kurs iz harmonike održaće Gžegož Stopa iz Austrije, a iz klavira Oliver Kern iz Njemačke, dok će stručno predavanje o temi “Sonate Domenika Skarlatija: mnogostrani svijet spreman da bude ponovo otkriven” Đorđo Delarole iz Italije.

Festival, koji traje do petka, 31. maja, organizuju Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike “Novi zvuk”.