Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ove godine je zauzeo prvo mjesto univerziteta u Bosni i Hercegovini prema poslјednjem izvještaju SCImago Institutions Rankings (SIR) za 2024. godinu. Univerzitet je prvi put uvršten na ovu listu 2020. godine i danas zauzima 5815. mjesto u svijetu od preko 9.000 rangiranih institucija.

SIR je međunarodni i poštovan sistem rangiranja koji procenjuje rezultate istraživanja i uticaj univerziteta i istraživačkih institucija širom svijeta. Rangiranje institucija se vrši kompozitnim indikatorom koji kombinuje tri različita seta indikatora zasnovanih na rezultatima istraživanja (50%), rezultatima inovacija (30%) i društvenom uticaju (20%) koji se mjeri njihovom vidlјivošću na internetu. Najbolјi kvartil dobija institucija u svojoj zemlјi upoređujući kvartile na osnovu vrijednosti ukupnog indikatora, faktora istraživanja, inovacija i društvenog faktora. Univerzitet u Istočnom Sarajevu je u ukupnom rangu uvršten u najbolјi, prvi kvartil (Q1).

U izdanju SIR za 2023. promijenjen je način numerisanja rangova institucija, a u izdanju  za 2024. godinu modifikovan je i društveni faktor tako da uklјučuje 3 nova indikatora.  Novi indikatori, koji preciznije odražavaju društveni uticaj koji institucija ostvaruje,  uklјučuju generisanje novih znanja u vezi sa Cilјevima održivog razvoja definisanim od strane Ujedinjenih nacija, učešće žena u istraživačkim procesima i korišćenje dobijenih rezultata u kreiranju ili unapređenju javnih politika.

Ova pozicija Univerziteta je rezultat velikog rada i posvećenosti akademskog osoblјa i studenata članica Univerziteta koji kontinuirano rade na unapređenju istraživanja i inovacija. Univerzitet ostaje posvećen izvrsnosti u svim oblastima svog djelovanja.