Uručena 24 ugovora vrijednosti 400.000 KM za zajedničke istraživačke projekte AP Vojvodine i Republike Srpske

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu danas je održana promocija i uručenje 24 ugovora odobrenih projekata po javnom konkursu za finansiranje zajedničkih istraživačkih organizacija, čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina u saradnji sa naučnoistraživačkim organizacijama Republike Srpske.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske prof. dr Želјko Budimir rekao je za 24 projekta odobrena ove godine, koja se odnose na saradnju između istraživača Republike Srpske i Vojvodine, Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine obezbijedila 400.000 KM. On je rekao da je postignut značajan napredak jer se od nekadašnjih šest projekata danas došlo do potpisivanja 24 ugovora odobrenih projekata, do pravlјenja prave srpske zajedničke akademske mreže, do uspostavlјanja timova i prijatelјstava između istraživača Republike Srpske i Vojvodine, odnosne Srbije.

“To su oni projekti koji jačaju srpski nacionalni korpus, našu nauku, naše istraživanje čine konkurentnijim, jer naša dva javna univerziteta u Srpskoj i javni univerziteti u Srbiji, posebno u Novom Sadu, bolјe razumiju stvari koje se elaboriraju kroz ove projekte”, rekao je ministar Budimir.

Budimir je naglasio da su ovo projekti koji trebaju i Srbiji i Republici Srpskoj, koji lociraju probleme u tehničkim, prirodnim, društvenim naukama, koji jačaju srpski identitet i podižu mogućnost da se bolјe razumiju problemi sa obje strane Drine i oni se posmatraju kao jedinstveno pitanje.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje, nauku i istraživačku djelatnost prof. dr Zoran Milošević istakao je da projekti, odobreni na osnovu realizacije Sporazuma o saradnji između vlada Autonomne pokrajine Vojvodine i Republike Srpske, predstavlјaju važno pitanje povezivanja naučnih zajednica univerziteta u Novom Sadu i u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

On je dodao da su 24 projekta vrijednosti oko 400.000 KM najbolјi pokazatelјi jedinstva u nauci, kulturi, obrazovanju.

“Da bismo bili prihvatlјivi na širem prostoru važno je da mi unutar našeg nacionalnog korpusa pokažemo odgovornost kako vidimo budućnost visokog obrazovanja”, istakao je Milošević. On je dodao da će svi kapaciteti Novog Sada biti uvijek spremni da pomognu Banjaluci i Istočnom Sarajevu, ali da su isto tako i Banjaluka i Istočno Sarajevo važan orijentir za Novi Sad.

Milošević je naglasio da je ovo veliki dan za sve i da vjeruje da će u godinama koje dolaze potvrditi visoku reputaciju naučnih organizacija Srbije i Srpske.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić istakao je da je ovo poseban dan jer ovaj univerzitet učestvuje na 15 projekata koji su iz bio-medicinskih, tehničkih, društveno-humanističkih nauka fizičkog vaspitanja i sporta.

Kulić je rekao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu ne bi mogao da opstane bez pomoći univerziteta iz Srbije i da se nada da će nakon realizacije ovih projekata rezultati biti objavlјeni u međunarodnim časopisima koji su jako bitni kako bi pobolјšali poziciju na međunarodnim listama univerziteta.

Rektor Univerziteta u Banjaluci prof. dr Radosav Gajanin zahvalio je za podršku i naglasio da je važno da iz godine u godinu raste broj projekata koje finansira Pokrajinska vlada. “Najznačajnija aktivnost je istraživačka i formiranje timova koji će zajedno aplicirati, ne samo na lokalnim, već i na međunarodnim projektima”, rekao je rektor Gajanin.