Održan seminar „Intelektualna svojina na Univerzitetuˮ

Univerzitet u Istočnom Sarajevu danas je bio domaćin seminara  „Intelektualna svojina na Univerzitetuˮ koji je organizovan u okviru projekta „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiHˮ, finansiranog sredstvima Evropske unije,  s cilјem profesionalnog usavršavanja i unapređenja intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini.

Uklјučivanje akademske zajednice u diskusije o intelektualnoj svojini od vitalnog je značaja za Bosnu i Hercegovinu na puta ka EU. Akademska zajednica u BiH igra klјučnu ulogu u stvaranju inovacija i istraživanja, te doprinosi intelektualnom i kulturnom kapitalu zemlјe.

„Evropska unija finansira ovaj projekat kako bi pružila podršku Bosni i Hercegovini u usklađivanju zakonodavstva sa evropskom pravnom stečevinom, pobolјšanju konkurentnosti i inovativnosti privrede u BiH, kroz pružanje neophodne ekspertize i podrške Institutu za intelektualno vlasništvo i kreativnim industrijama u BiHˮ, rekao je voditelј tima projekta, Miodrag Marković.

Prema njegovim riječima, razvoj svakog savremenog društva počiva i na podsticanju intelektualne svojine, a posvećenost intelektualnom radu, nauci i inovaciji mora biti institucionalno podržana.

 ,,Neophodno je da se prepozna neprocjenjiv doprinos inovatora i istraživača u svim sferama, a posebno na univerzitetima, koji sa ustrajnošću i intelektualnim poštenjem rade svoj posao kako bi stvorili nove i bolјe proizvode i usluge, zaštitili svoju  intelektualnu svojinu i sačuvali akademski integritetˮ, poručio je Marković i naglasio da su ovi seminari još jedan važan korak na putu razumijevanja i poštovanja zaštite prava intelektualne svojine.

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu su naveli da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu posvećen misiji zaštite prava intelektualnog vlasništva koji nastanu  iz naučnoistraživačkog/umjetničkog rada njihovih nastavnika i saradnika, odnosno stvaralaca intelektualnih tvorevina, te zaklјučili da su kreativnost i inovativnost pokretači razvoja i napretka  svakog društva i zato ih treba zaštititi i poticati.

Naglasili su da će Univerzitet u Istočnom Sarajevu i dalјe sprovoditi aktivnosti koje doprinose podizanju svijesti o zaštiti intelektualne svojine.

Današnji seminar na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu organizovan je i u saradnji sa Centrom za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banjoj Luci.