Predavanje „Rodna ravnopravnost u obrazovanju“ održano na Ekonomskom fakultetu Pale

Na Ekonomskom fakultetu Pale 6. decembra održano je predavanje „Rodna ravnopravnost u obrazovanju“ s ciljem da se pruži uvid u istorijski razvoj i aktuelno stanje, te da se predstave relevantni podaci, te pruže primjeri dobre prakse i strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti u obrazovnom sektoru.

Kroz ovo predavanje auditorijum je upoznat sa ključnim aspektima rodne ravnopravnosti u obrazovanju. Fokus je bio na tome kako i zašto je obrazovanje ključ za rodnu ravnopravnost, kao i na rodne ravnopravnosti u obrazovnom sistemu kako bi se stvorilo bolje okruženje za sve učesnike.

Analizirano je trenutno stanje rodne ravnopravnosti u obrazovnim institucijama. Predstavljeni su relevantni podaci koji ukazuju na nejednakosti koje se još uvijek javljaju, bilo da je riječ o pristupu obrazovanju, izboru studijskih programa ili profesionalnom napredovanju. Naglašena je važnost nastavka praćenja i analize ovih podataka kako bi se identifikovali problemi i radilo na njihovom rješavanju.

Tokom predavanja koje je održala doc. dr Slađana Paunović istaknuti su primjeri obrazovnih institucija koje su implementirale uspješne strategije za unapređenje rodne ravnopravnosti. Ovi primjeri obuhvatili su politike regrutacije, podršku različitosti u nastavnom kadru i inovativne kurikulume koji podstiču inkluzivnost.

Razmotrene su strategije koje bi obrazovne institucije mogle primijeniti kako bi unaprijedile rodnu ravnopravnost. Ove strategije uključuju obuke zaposlenih o rodnoj ravnopravnosti, implementaciju politika jednakih mogućnosti, promociju mentorstva i podršku studentima bez obzira na pol.

Na kraju može se zaključiti da je predavanje o rodnoj ravnopravnosti u obrazovanju pružilo dubok uvid u kompleksnu temu, istaklo izazove s kojima se obrazovne institucije suočavaju, ali i ponudilo inspirativne primjere dobre prakse. Važno je nastaviti s ovakvim inicijativama kako bi se stvorilo inkluzivno obrazovno okruženje za sve, bez obzira na rod.