Saradnja sa kineskim Univerzitetom Cangdžou

Predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta Cangdžou u kineskoj provinciji Hebej potpisali su sporazum o saradnji na period od pet godina, kojim je, između ostalog, predviđena razmjena akademskog osoblјa i studenata.

Sporazumom je predviđena zajednička organizacija naučnih događaja, kao i učešće u projektima od obostranog interesa, a planirane su i međusobne posjete, sa posebnim fokusom na saradnju između fakulteta za fizičko vaspitanje i katedri za sinologiju.

Ceremoniji potpisivanja sporazuma u Cangdžouu prisustvovali su prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Marko Gutalј, dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta prof. dr Borislav Cicović, ambasador BiH u Kini Siniša Berjan, kao i predsjednik kineskog univerziteta Džang Džanping sa tri potpredsjednika.

Potpisivanju sporazuma, koji je realizovan zahvalјujući kontinuiranim aktivnostima Ambasade Bih u Kini, prisustvovao je i gradonačelnik grada Cangdžou, predstavnik gradske vlade i provincije.

Nakon potpisivanja sporazuma i razmjene prigodnih poklona organizovana je prezentacija kineskih borilačkih vještina, a prikazani su i tradicionalni plesovi nacionalnih manjina Kine, koje je izvelo 150 studenata kineskog univerziteta.

Delegacija iz Istočnog Sarajeva imala je priliku da posjeti Fakultet umjetnosti kineskog univerziteta, kao i muzej u kojem su izloženi vrijedni eksponati.

Cangdžou univerzitet ima 17 fakulteta različitih oblasti i osnovan je 1958. godine.

Prorektor Gutalј i dekan Cicović posjetili su i Fakultet za sport ovog prestižnog kineskog univerziteta, te sa predstavnicima razgovarali o mogućnostima saradnje, ne samo u oblasti razmjene akademskog, administrativnog osoblјa i studenata, nego i  u okviru organizacije naučnih skupova kao i zajedničko ućešće u publikovanju naučnih tekstova i časopisa.