Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije posjetio Medicinski fakultet Foča

Nјegova svetost patrijarh srpski Porfirije posjetio je 26. novembra Medicinski fakultet Foča i u obraćanju studentima ove visokoškolske ustanove poručio da se mole za zdrav duh u zdravom tijelu.

Prvojerarh Srpske pravoslavne crkve rekao je da je Foča poseban grad po tome što je sjedište dva fakulteta, Bogoslovskog i Medicinskog, koji pripremaju buduće kadrove da brinu o zdravlјu i duše i tijela, podsjećajući da je smisao čovjekovog života „zdrav duh u zdravom tijelu“.

“Foča, kao malo koje mesto u širem okruženju, naznačena je da pokaže da treba da se brinemo o celovitom čoveku i to, moram da priznam, čini kao malo ko drugi. I Republika Srpska sa svojom administracijom i onima koji je vode, brine o najbolјem mogućem funkcionisanju praktičnog života, o onome što je spolјašno, a retko kada u istoriji našeg naroda brine se i o onome što je duhovno” poručio je patrijarh Porfirije.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik istakao je da Medicinski fakultet visokoškolska ustanova koja već tri decenije uspješno obrazuje društveno odgovorne i stručne kadrove. Dodik je naglasio da će Republika Srpska nastaviti snažno da podržava rad i razvoj ove visokoškolske ustanove, navodeći da će se uskoro krenuti u realizaciju izgradnje novog bloka studentskog doma u Foči, za šta se sredstva već obezbijeđena zahvalјujući Saudijskom fondu za razvoj u BiH.

“Moram da kažem da sam ponosan što sam bio jedan od narodnih poslanika u Narodnoj skupštini RS, prije trideset godina, kada smo donijeli odluku da se ovdje formira fakultet. Boriša Starović je bio nezaobilazan u tome da se to učini u gotovo nemogućim okolnostima koje su ovdje vladale u to vrijeme. I sve je ovo dalјe stvarano u društvu koje se razvijalo, bilo mu je teško, ali nikada nije odustalo da daje značaj upravo vama, vašem obrazovanju i vašem statusu. Zato vam želim uspješno školovanje, uspješne živote i karijere”, kazao je predsjednik Dodik.

Na Medicinskom fakultetu, na kojem studira više od 2 000 studenata, od čega 330 stranih, počastvovani su posjetom patrijarha srpskog Porfirija i predsjednika Dodika. Krunisali su, kažu, ovogodišnji jubilej, tri decenije postojanja i rada.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Dejan Bokonjić rekao je da je ovo jedna jako važna posjeta, prije svega duhovna i svaka druga podrška i osnaženje da nastavimo ovim putem kojim smo i krenuli.

“Nastavićemo da napredujemo i budemo temelј razvoja univerziteta i ove lokalne zajednice, ali ćemo se i pobrinuti da među nama ostane jedinstvo i da brinemo jedni o drugima” rekao je dekan Bokonjić

Bokonjić je dodao da su obradovani zalaganjem predsjednika Dodika da se uz pomoć sredstava Saudijskog fonda za razvoj u Foči dogradi još jedan blok za studentski smještaj i najavlјenom podrškom u opremanju simulacionog centra za dodatnu edukaciju studenata.

Izvor: Radio Foča