Obilјežen Dan i krsna slava Pravnog fakulteta

Na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu – Svetog Petra Cetinjskog, u utorak 31. oktobra, promovisano je 29 diplomiranih pravnika i pet mastera prava.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da je Pravni fakultet jedan od važnih stubova Republike Srpske, te da je zadovolјan njegovim radom, napomenuvši da ove godine Pravni fakultet ima izuzetne rezultate kada je riječ o broju upisanih studenata.

Rektor Kulić je istakao da Pravni fakultet posebnu pažnju posvećuje međunarodnoj razmjeni studenata, ali i saradnji sa univerzitetima u Evropi i svijetu, kao i da su krenuli u akreditaciju trećeg ciklusa doktorskih studija, što je važno i za Pravni fakultet i za Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Goran Marković rekao je da su studenti tokom školovanja imali mogućnost, ne samo da slušaju kvalitetna predavanja, nego da prođu studentsku praksu u više od 20 različitih institucija.

Dekan Marković je napomenuo da je Pravni fakultet sve aktivniji u procesu međunarodne razmjene nastavnika i studenata, te naglasio da u ovom trenutku imaju dva aktivna “Erasmus plus” projekta sa univerzitetom iz Italije.

Prema njegovim riječima, ove godine su imali 60 odsto više upisanih studenata nego lani, zahvalјujući predanom radu i dobrom predstavlјanju.

Takođe, dekan Marković je rekao da Pravni fakultet planira zajedničke master studije sa Evropskom organizacijom za javno pravo iz Atine i sa Uralskim federalnim univerzitom iz Ruske Federacije.

Najbolјem diplomiranom pravniku Mihailu Krsmanoviću, koji je tokom studija ostvario prosjek ocjena 9,26,  uručena je nagrada “Profesor Bogdan Loza”.

Krsmanović istakao je da su profesori studentima prenijeli kvalitetno znanje, te preporučio svima da upišu Pravni fakultet ukoliko žele da steknu znanje u ovoj oblasti, te da je uz pomoć Fakulteta dobio priliku da radi u struci.

Današnjoj promociji diplomiranih studenata i mastera prava prisustvovali su predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Banjaluke, Novog Sada, opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, te gosti iz javnog i političkog života.

Neposredno prije održavanja promocije diplomaca, Pravni fakultet je svečano obilјežio krsnu slavu – Svetog Petra Cetinjskog lomlјenjem slavskog kolača u prisustvu prijatelјa ove visokoobrazovne instirucije.

Kum slave Pravnog fakulteta, akademik Rajko Kuzmanović istakao je da ovaj fakultet spada među najbolјe u Srpskoj,  zahvalјujući plejadi profesora i dekana koji su ranije bili dio ove institucije, kao i aktuelnom rukovodstvu i profesorima Pravnog fakulteta.