Potpisan Sporazum o saradnji Mašinskog fakulteta i Instituta za standardizaciju BiH

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milija Kraišnik i direktor Instituta za standardizaciju BiH Aleksandar Todorović i  potpisali su 26. oktobra Sporazum o saradnji u oblasti standardizacije koji je značajan za obje institucije.

Todorović je istakao da će ovim sporazumom kadar Mašinskog fakulteta u punom kapacitetu učestvovati u radu tehničkih komiteta, putem kojih se planiraju, pripremaju i donose BAS standardi.

“Zajednički ćemo raditi na uvođenje predmeta standardizacije u svim ciklusima studija na ovom fakultetu, te udžbenika”, rekao je Todorović napominjući da će studenti Mašinskog fakulteta dolaziti u posjetu Institutu, kako bi se upoznali sa njegovim radom, odnosno procesima i cilјevima standardizacije, te organizovati zajedničke edukacije, radionice, okrugle stolove, gdje će se pratiti primjena standarda.

Dekan Kraišnik je rekao da se potpisivanjem Sporazuma otvara novo poglavlјe u saradnji dvije institucije, te dodao da je saradnja i do sada bila na visokom nivou.

“U prošlosti su eksperti Instituta pomagali razvoj Mašinskog fakulteta, imali su savjetodavnu ulogu prilikom osnivanja Centra akreditovanih laboratorija, aktivno su učestvovali u radu naše naučne konferencije `Kometa`”, istakao je dekan Kraišnik, dodajući da su studenti Mašinskog fakulteta već sarađivali sa Institutom kroz razne projekte, te mogli koristiti onlajn alate za pristup standardima koje su upotreblјavli za izradu završnih radova na prvom i drugom ciklusu studija.

“Saradnja dvije institucije odnosiće se na usavršavanje silabusa, na predmetu Tehnički standardi i propisi koji se realizuje na našem studijskom programu”, dodao je dekan Kraišnik.