Svečano otvoren Međunarodni polјoprivredni simpozijum „AGROSYM 2023“

XIV Međunarodni polјoprivredni simpozijum „AGROSYM 2023“, na kojem će biti predstavlјeni radovi iz polјoprivrednih i šumarskih nauka, ekologije i zaštite životne sredine, te proizvodnje i prerade hrane, otvoren je 5. oktobra u hotelu “Termag” na Jahorini, za koji je prijavlјeno 680 radova iz 80 zemalјa.

Dekan Polјoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Vesna Milić istakla je da će ovogodišnji skup ponuditi nove aktuelnosti u polјoprivredi i uvođenje IT sektora u polјoprivrednu proizvodnju.

Profesorica Milić je  naglasila da  ovakav skup nudi potencijalna rjšenja  za prevazilaženje krize u vezi sa nestašicom hrane i povećanjem cijena.

Svečanom otvaranju je prisustvovao i pomoćnik ministra za polјoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj Republike Srpske Saša Lalić, koji je rekao da se na ovakvim skupovima mogu čuti naučna dostignuća iz oblasti polјoprivrede koja se u poslјednje vrijeme susreće sa globalnom, ekonomskom i političkom krizom, ali i klimatskim i elementarnim nepogoda koje prave probleme u proizvodnji.

Lalić je istakao da je resorno ministarstvo dosta toga uradilo u oblasti digitalizacije polјoprivrede i da ima dobre informacione sisteme koje su implementirali, a putem kojih mogu da prate šta se odvija na terenu, izvrše određene kontrole, te eliminišu nepravilnosti u polјoprivrednoj proizvodnji.

Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je da je Kina ogromna polјoprivredna zemlјa koja je zainteresovana za polјoprivredne resurse BiH.

“Saradnja sa BiH je još na primarnoj fazi, ali vjerujemo da ćemo imati sve više rezultata iz polјoprivrede, kao i da ćemo dogovoriti saradnju u oblasti pčelarstva i proizvodnje mlijeka”, rekao je Đi napominjući da je u kineskoj inicijativi “Pojas i put” polјoprivreda najvažnija oblasti, te da je tokom deset godina izvršeno više od 600 projekata sa više od 80 zemalјa.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić naveo je da je simpozijum „AGROSYM“,   prepoznat širom svijeta, te da sadrži naučne radovi koji mogu biti primijenjeni u praksi.

“Treba nam mladih lјudi koji će u oblasti polјoprivrede da se stručno obrazuju na našem Polјoprivrednom fakultetu i svojim radom doprinesu da se nivo proizvodnje hrane i svih prehrambenih proizvoda u Republici Srpskoj poveća”, rekao je Ćosić.

Ćosić je poručio da će grad Istočno Sarajevo zajedno sa Polјoprivrednim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu i privatnom kompanijom na prolјeće formirati preduzeće koje će raditi na angažovanju mladih stručnjaka.

Hamid el Bilali iz Međunarodnog centra za napredne agronomske studije Mediteranskim agronomskog instituta iz Barija rekao je da je BiH bogata resursima koji su klјučni za razvoj agrarnih politika.

Bilali je istakao da se polјoprivredna proizvodnja u BiH izvodi na tradicionalan način i da je zato Simpozijum važan kako bi donio i BiH i polјoprivrednicima nove tehnologije i inovacije koje će im pomoći da modernizuju svoju proizvodnju.

Učesnici Simpozijuma moći će da direktno promovišu institucije i aktivnosti, proizvode, usluge, inovacije, uspostave nove poslovne kontakte i saradnju, kreiraju nove projektne ideje, potpišu različite partnerske ugovore i razmijene znanja i ideje u polјoprivredno prehrambenom sektoru.

Simpozijum organizuje Polјoprivredni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu sa partnerima Polјoprivrednim fakultetom iz Beograda i Mediteranskim agronomskim institutom iz Barija, uz saradnju sa 40 institucija iz zemlјe i svijeta.

Simpozijum koji se održava u hotelu “Termag” i “Vučko” trajaće do nedjelјe, 8. oktobra.