Šesti kongres stomatologa okupio eminentne stručnjake iz regiona

U okviru obilјežavanja 30 godina Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu 29. i 30. oktobra u Foči organizovan je Šesti kongres stomatologa, koji je okupio oko 600 stomatologa koji su predstavili inovacije u liječenju zuba, savremene procedure i preventivne mjere u ovoj oblasti.

Zdravlјe zuba, ali i njihova estetika, problemi koji su prisutni u procedurama, bile su neke od tema kongresa koji se održao u Foči. Eminentni stručnjaci iz oblasti stomatologije održali su predavanja, a u nekoliko radionica predstavlјene su savremene metode liječenja zuba.

Vanredni profesor Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr Ivona Bago održala je predavanje na temu „Trodimenzionalna dezinfekcija endodontskog prostora“, gdje je ukazala na složenost kod čišćenja unutrašnjosti zuba.

„Prilikom mehaničke obrade zuba, problem donose mikroorganizmi koji mogu izazvati komplikacije nakon protetskih radova, pa je, samim tim, velika odgovornost na lјekaru. Danas imamo na raspolaganju standardne iriganse koji imaju svoje djelovanje u određenim fazama, međutim, najbitnije je osigurati aktivnu izmjenu irigansa u kanalu korijena“, poručuje dr Bago.

U novom vremenu bolјa je dostupnost savremenih materijala koji se koriste u implantološkoj praksi i protetici. Na temu estetike zubnih nadoknada govorila je docent Branka Trifković, sa Klinike za stomatološku protetiku Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

„Implantologija je u poslјednjih deset godina značajno napredovala, kad su u pitanju kvalitet implantata i razvoj stomatoloških materijala i digitalnih tehnologija. U perspektivi, očekujem da će za deset godina kompletna protetika biti digitalna što će značajno olakšati rad, ali i pobolјšati komfor usluga kada je riječ o pacijentima“, kaže Trifkovićeva.

Održano je pet radionica, koje su uveliko doprinijele kvalitetu kongresa, rekao je pomoćnik dekana za Stomatologiju prof. dr Nikola Stojanović. „To su radionice gdje je do sat vremena predavanja polaznicima demostrirano šta treba da se radi, a onda oni na tim istim modelima rade sami“, kaže Stojanović. On naglašava da ovaj od prethodnih kongresa izdvaja masovnost i izrazio je zadovolјstvo učešćem doktora iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, a redovno dolaze i stomatolozi iz Srbije.

Kongres ovog tipa značajan je za razvoj Medicinskog fakulteta u Foči, rekao dekan prof. dr Dejan Bokonjić.

 „Osim nauke i nastave, za Medicinski fakultet je jako važna internacionalizacija. Kroz kongrese, pored prenosa stručne i naučne misli, to su mjesta za upoznavanja, učvršćivanja postojećih veza i saradnji, pa mogu konstatovati da je ovo jedan izvrstan događaj i za fakultet i za Foču“, istakao je dekan Bokonjić.