Na Medicinskom fakultetu u Foči održan jednodnevni simpozijum “Bioetika u medicini i teologiji”

Medicinski fakultet i Pravoslavni bogoslovski fakultet “Sveti Vasilije Ostroški” u četvrtak, 7. septembra, organizovali su u Foči jednodnevni simpozijum “Bioetika u medicini i teologiji”.

Simpozijum je otvorio rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, a organizovan je u okviru obilјežavanja 30 godina Medicinskog fakulteta u Foči.

Ovo je prvi zajednički simpozijum dva fakulteta, koji iz lјekarskog i teološkog ugla obrađuje osjetlјive i aktuelne teme eutanazije, vještačke oplodnje, pastoralne psihologije, genetskog inženjeringa i transhumanizma/posthumanizma, odnosno vještačke inteligencije.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Dejan Bokonjić istako je da su izabrali aktuelne i veoma važne teme o kojima postoje velike polemike.

On je dodao da su predavači eminentni profesori medicine i teologije iz zemalјa regiona i Evrope.

Profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči Zdravko Peno, koji je imao izlaganje o vještačkoj oplodnji, kaže da ne postoji jedinstveno gledište među hrišćanskim zajednicama o ovom pitanju.

On navodi da je rimokatolička teologija protiv svakog vida vantjelesne oplodnje, dok kod pomjesnih pravoslavnih crkava još nije došlo do potpunog usaglašavanja, ali da sve ide u pravcu da je vještačka oplodnja prihvatlјiva pod određenim uslovima.

“Ti uslovi su da je posredi bračni par, da nema učešća treće osobe i treći uslov je da se zamrznuti embrioni koji ostaju poslije oplodnje obavezno upotrebe – znači da nema gubitka lјudskog života, jer svaki embrion nosi u sebi lјudski život”, rekao je profesor Peno.

Na istu temu, samo iz ugla medicine, predavanje je održao profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Predrag Sazdanović.

“Bogatstvo ovog simpozijuma je na tome da mi moramo da stanemo, da razmislimo u kom pravcu ide nauka i medicina, da stavimo prst na čelo i dobro razmislimo gde idemo. Ozbilјni su izazovi pred nama i ovi sipmopozijumi su dragoceni da se pogledamo u oči i da pogledamo šta radimo i u kom pravcu ide naša nauka za dobrobit čovečanstva”, kaže profesor Sazdanović.

Dekan Bogoslovskog fakulteta prof. dr  Vladislav Topalović kaže da je bioetika po porijeklu teološki pojam nastao dvadesetih godina prošlog vijeka u okviru njemačke teologije.

“Medicinska istraživanja i uopšte sistem medicinske zaštite, to je odavno shvaćeno, nekako mora biti pod kontrolom društva i društvo mora znati šta očekuje od takvih istraživanja”, napomenuo je  dekanTopalović.

Radovi sa simpozijuma biće objavlјeni u zborniku, a zainteresovanim studentima biće dostupni i video snimci svih predavanja, među kojima je i predavanje posredstvom video linka profesora Julije Net Vidović sa Pravoslavnog bogoslovskog instituta  “Sveti Sergije” iz Pariza o stavu Crkve o eutanaziji.