Novi napredak Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Vebometriks rang listi

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, prema najnovijim podacima svjetske Vebometriks rang-liste univerziteta, ostvario je novi napredak. U odnosu na izvještaj iz januara 2023. godine Univerzitet je napredovao za 190 mjesta i sada se nalazi na 3005. mjestu, odnosno u prvih 10% univerziteta u svijetu.

Među evropskim univerzitetima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu se nalazi na visokom 980. mjestu.

Ovo je najbolјa pozicija koju je Univerzitet ostvario na Vebometriks rang-listi za od kada je prvi put uvršten, posebno kada se uzme u obzir rangiranje obuhvata više od 31.000 univerziteta iz više od 200 zemalјa svijeta.

Pobolјšanje pozicije Univerziteta u Istočnom Sarajevu rezultat je velike posvećenosti i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja.

Vebometriks je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija koja radi pri državnom Španskom nacionalnom istraživačkom savjetu. Rangiranje je prvi put sprovedeno 2004. godine i od tada se sprovodi dva puta godišnje.

Prilikom rangiranja se u obzir uzimaju tri indikatora: vidlјivost univerziteta (50% ranga, odnosi se na broj eksternih linkova univerziteta), otvorenost (10% ranga; odnosi se na citiranost istraživača) i izvrsnost u naučnoistraživačkom radu (40% ranga, odnosi se na citiranost naučno-istraživačkih radova).

Prvi na listi u svijetu su Univerzitet Harvard, Univerzitet Stenford i Masačusetski institut za tehnologiju, dok u Evropi, listu predvode Univerzitet Oksford, Kembridž i UCL Univerzitetski koledž u Londonu.