Univerzitet u Istočnom Sarajevu na RUR međunarodnoj listi univerziteta

Univerzitet u Istočnom Sarajevu se po prvi put našao međunardnoj listi za rangiranje univerziteta Round University Ranking- RUR za 2023. godinu. Riječ je o svjetskoj rang-listi koja mjeri uspješnost 1200 vodećih svjetskih univerziteta iz 85 zemalja, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu je zauzeo 1133 mjesto.

RUR vrši rangiranje univerziteta prema 20 indikatora raspoređenih u 4 ključne oblasti: nastava, istraživanje, internacionalna raznolikost i finansijska održivost. Podaci i analitika RUR se prikljupaju od Clarivate analitičke kompanije,  koji je nastala iz Thomson Reutersove korporacije, a koji su već odavno sinonim globalno relevantnih bibliometrijskih i analitičkih alata za vrednovanje produktivnosti istraživača.

Široka pokrivenost, kako geografski tako i vremenski, čini rangiranje RUR jedinstvenim alatom za izbor univerziteta za studiranje, kao i za poređenje visokoškolskih ustanova na globalnom nivou.

Na prva tri mjesta našli su se Harvard, Kalifornijski tehnološki institut i Stanford, a popis svih univerziteta se nalazi na linku:  https://roundranking.com/ranking/world-university-rankings.html#world-2023